Zhodnocení sezony mužů „A“ z úst hlavního trenéra.

Muži A po loňské kostrbatém postupu do Regionální ligy začali sezonu skvěle. Od začátku se drželi na špici soutěže a překvapovali svými výkony širokou veřejnost. Postupem času rostla touha a ambice a před koncem soutěže byl vyhlášen útok na postup do divize. Bohužel závěrečné boje o postup do vyšší soutěže nebyli z důvodu pandemie koronaviru našim hráčům umožněny. I přesto se milevští dvě kola před koncem základní části a po předčasném ukončení sezóny nacházeli na 1. místě tabulky Regionální ligy a díky tomu si přece jen zajistili účast v příštím roce DIVIZE! K rozhovoru jsme si pozvali trenéra a zároveň manažera klubu Jaromíra Hrůza, který nám shrnul sezonu a odtajnil plány na tu nadcházející.

Ahoj Jaromíre, jak hodnotíš uplynulou sezonu mužů?

Ahoj, sezonu hodnotím z více pohledů a to, že již předminulá sezona v Jihočeské lize na sebe nabalila všechnu smůlu a my si to opravdu jak se říká, vyžrali až do dna. Sám jsem nic horšího nezažil, než to že více jak polovinu zápasů v sezoně prohraješ o gól a to vždy většinou z otočky v posledních 5 minutách zápasu. Takže vstup do sezony byl velkým očekáváním, zda dokážeme smůlu hodit za hlavu a hrát svoji hru a to si myslím, že se povedlo. Čili jeden pohled bylo přání, abychom si nepřenesli především psychickou nepohodu a od toho už se odráží spousta dalších faktorů. Další pohled hodnocení vidím v morálce a celkovém týmovém pojetí hry. Na závěr by bylo asi trochu divné, abych sezonu hodnotil jako neúspěšnou, protože z velkého očekávání ze začátku sezony se nám podařilo být lídrem soutěže a postupně okupovat nejvyšší příčky tabulky, které nám zajistily postup do nadstavby o Divizi, která se ovšem již bohužel neodehrála, a tak postupující vzešli již ze základní části.

V čem byl podle tebe hlavní rozdíl mezi posledními dvěma sezonami?

Zde budu výjimečně velmi stručný. Rozdíl byl jen a pouze v našich hlavách.

Bylo velkým zadostiučiněním po kritice od široké veřejnosti figurovat po postupu o ligu výše v horních patrech tabulky?

Samozřejmě, že se nejen mě ulevilo, ale já si byl jistý, že ostudou nebudeme. Týmu jsem věřil. Je jasné, že rýpálci z diskuzí čekají na kdejaký neúspěch, protože o něm se píše daleko atraktivněji pro přesně takové „čtenáře“, zda je vůbec tak mohu nazvat, ale to je typická česká povaha. Člověk se nad tím pousměje a jde dál. Naopak mě to kolikrát ještě nakopne k větší chuti do práce. Zpětně a s odstupem vidím, že to byl asi nejlepší krok, který nás v určité náhodě mohl potkat a posunout dále. Vždyť po pádu na hubu je vždy nejdůležitější vstát, poučit se z chyb a jít o to silnější dál.

V příštím roce bude Došwich, jak již bylo zmíněno figurovat v divizi. Je to pro klub momentálně odpovídající soutěž?

Myslím si, že se teprve ukáže, zda to bude odpovídající soutěž pro náš klub, ale moc si přeji, aby byla, protože máme dobré odchovance, kteří si zaslouží hrát ty nejvyšší soutěže. Navíc po sezonách působení dorostenců a juniorů v celostátních soutěžích to vidím jako logickou návaznost. Samozřejmě, že si musíme stále uvědomovat velikost města a možnosti klubu, ale Divize do nich rozhodně patří. Jsme stále realisté a víme, že například první liga je pro Došwich nereálná, ale celostátní soutěže pod ní už dávají větší smysl.

Před novou sezonou došlo na postu hlavního trenéra ke změně. Proč se tak stalo a znamená to tedy, že se posuneš do hráčské pozice?

Trochu to celé vzešlo ode mě, protože ačkoliv uplynulá sezona byla ve výsledku jednou z nejúspěšnějších a výsledkově nejpovedenějších od začátku mužského florbalu v našem klubu, tak za ty roky jsem pocítil, že mi ubývá ten správný dravý přístup, proto jsem se rozhodl se malinko odsunout z role hlavního kouče do role asistenta a na nadcházející sezonu vytvořit trenérskou dvojici s Lukášem Dolejšem, neboť Divizi dle mého v jednom člověku také dělat úplně nejde. Abych tyto kroky tedy shrnul, znamená to celkové zkvalitnění celé práce ve vedení týmu mužů „A“, protože chceme každému hráči nabídnout maximální komfort a ty nejlepší podmínky, které v okolí nejsou tolik zvykem.
Abych Ti odpověděl i na druhou část otázky, tak moje trenérská změna rozhodně neznamená to, že bych se posunul do hráčské pozice, přestože se snažím s týmem aktivně absolvovat celou letní přípravu, tak z pohledu mých kvalit necítím, že bych měl být hráčem základního kádru. Já si počkám až třeba na tu národku (smích).

Příprava je již v plném proudu. Jak probíhá a co tým čeká před nadcházející sezonou?

Ano s přípravou jsme začali poměrně brzo a tak jsme teď už v další její fázi. Přípravu jsme pojali klasicky k nabrání kondice, ale trochu netradičně hned z počátku byly zařazeny i tréninky na individuální herní schopnosti každého hráče. Tým během léta čeká několik turnajů, například v půlce prázdnin jedeme do Strakonic na Memoriál Petra Adlera, poté nás čeká pražský veleturnaj Czech Open, dále máme v kalendáři naplánovaná přátelská utkání a i speciální celodenní několika fázové tréninky. To vše do předposledního srpnového víkendu, kdy začínáme sezonu prvním kolem Poháru Českého florbalu.

Jak bude vypadat kádr pro nový ročník? Jsou již známé nějaké příchody či odchody?

Finální podobu ještě nechceme veřejně představovat, ale kádr oproti loňské sezoně doplní několik potvrzených jmen, které by měli posílit jak obranné tak útočné řady. Posilami jsou také junioři Adam Černý, Václav Strouhal a Miloš Kahoun, kteří již přecházejí do týmu mužů. Od těchto kluků si hodně slibuji a dost jim věřím, protože mají dobré herní zkušenosti z juniorské soutěže a spolu s kluky ročníku 2000 jsou výbornou partou, která táhne za jeden provaz i mimo hřiště, a tak doufám v jejich lásku ke klubu a odhodlání být opět u premiérové sezóny v celostátní soutěži mužů a klub tak posunout o kousek dále po tom, co si tyto kroky zažili v dorostenecké a juniorské kategorii. K příchodům patří bohužel také odchody. Některé byly očekávané a některé velkým nečekaným překvapením. Pochopím odchod z důvodu ambic zahrát si vyšší soutěž a zkusit si sáhnout na své maximum, tam je to naprosto v pořádku, ale trochu nechápu čím může být přínosný odchod v rámci stejné úrovně soutěže.

Jaromíre, děkujeme moc za rozhovor a do nové sezony přejeme hodně štěstí!