Víkendový souhrn: elévové řádili ve Strakonicích, junioři rozstříleli Štíry

Florbalový rok 2023 odstartoval o uplynulém víkendu i pro naše družstva. Na palubovkách napříč Jihočeským krajem se proháněly hned tři mládežnické kategorie, které o sobě opět daly výrazně vědět.

ELÉVOVÉ

V sobotu 7. ledna vstoupili do roku 2023 elévové ve Strakonicích. Naše druhá nejmladší kategorie vyzvala postupně Písek, Kaplici, Katovice a českobudějovický Meťák. Turnaj se Došwihákům vydařil na jedničku. Družstvo pod vedením Pavla Kothery a Michala Duška ovládlo všechny čtyři utkání a zajistilo si postup výše. Došwiháci dokonce soupeřům dovolili během vzájemných klání dohromady pouze dvakrát skórovat, skvělá práce!

Sestava: Zelenka, Tejnor, Trkovský, Fučík, Smažinka, Stiborová, Beneš, Dušek, Dub, Ručka, Kabeláč.

Zhodnocení od trenéra Pavla Kothery: Tento turnaj jsme hráli opravdu moc pěkně a soupeře jsme ani jeden zápas nepustili k větším šancím. Celý tento koš jsme právem opanovali a zasloužili si postup o koš výše. Obrazem hry a celkovou odměnou byly také jen dva obdržené góly za všechny čtyři zápasy. Celý tým si turnaj moc užil. Nicméně stále je stále na čem pracovat. Mám velkou radost, že kluci pravidelně dochází na tréninky, což se projevuje na zlepšování každého hráče. Na závěr bych chtěl poděkovat rodičům za podporu, bez nich by to vůbec nešlo. Díky! 

STARŠÍ ŽÁCI MODŘÍ

Ke svému prvnímu turnaji v novém roce vyjeli v sobotu i starší žáci modří. I díky několika absencím odcestovali do Českých Budějovic v početně menší sestavě, přesto odhodláni uspět v elitním koši. Na úvod turnaje poměřili Milevští síly se Strakonicemi. Došwiháci do zápasu skvěle vstoupili, díky své aktivitě si dokázali vypracovat šance, dvě z nich dokázali proměnit a ujali se vedení po prvním poločase. Druhý poločas byl však zcela jiná písnička, soupeř zvýšil svoji aktivitu a díky nedůslednosti milevských v obraně rychle skóre otočil. I přes tlak na konci zápasu se už žádná ze šancí neujala, a tak se radoval z výhry soupeř. Ve druhém klání se postavil do cesty soupeř z Netolic. Milevští byli po celé utkání aktivnějším celkem, soupeř však hrozil z rychlých protiútoků. Došwiháci vedli o jednu branku, avšak soupeř dokázal využít početní výhodu na konci zápasu, a tak si oba celky body rozdělily. Poslední zápas na turnaji vyzvali Milevští domácí tým Štírů. Od začátku měli svěřenci Adama Černého navrch, což je projevilo i na stavu skóre. Po pohledných akcí přidávali Došwiháci jednu branku za druhou a florbalem se bavili. Dvouciferný počet nastřílených branek hovoří za vše. Milevští si tak odvezli z krajské metropole jednu výhru, remízu i prohru.

Sestava: Novák – Hrych, Řehoř, Vaniš, Prokopová, Rataj, Dušek, Koudelka, Matoušek.

Jak zhodnotil turnaj trenér Adam Černý? Nový rok jsme odstartovali zápasem se Strakonicemi. Do zápasu jsme dobře vstoupili, byli jsme aktivní a kombinačně jsme se dostávali do šancí, vypracovali jsme si díky tomu náskok. Bohužel druhý poločas byl pravým opakem, soupeř rychle srovnal a nakonec i utkání otočil. Přestali jsme se držet naší hry a dobře rozjeté utkání jsme ztratili. Ve druhém turnajovém klání s Netolicemi jsme byli aktivnějším celkem, soupeř však hrozil z nebezpečných protiútoků. Bohužel jsme doplatili na nízkou produktivitu, soupeř v přesilové hře na konci zápasu srovnal a body se dělily. V závěrečném zápase jsme vyzvali českobudějovické Štíry. Utkání bylo od začátku jednoznačné, plnili jsme stanovení pokyny, což se projevilo i na hřišti. Po pohledných kombinacích jsme se s turnajem rozloužili vysokým vítězstvím. Víme o svých nedostatcích, zároveň jsme si však ukázali, že pokud plníme stanovené věci na sto procent, tak dokážeme hrát s každým týmem. Těším se na další turnaje s touhle partou!

STARŠÍ ŽÁCI BÍLÍ

První listopadovou sobotu uspořádali domácí turnaj bílí starší žáci. Po postupu ze čtvrtého koše vyzvali Došwiháci silnější protivníky o koš výše. Větší kvalita soupeřů se projevila hned v prvním klání s Českým Krumlovem, kdy soupeř trestal individuální chyby domácích, díky čemuž zvítězil. V podobném duchu se nesl i druhý zápas s českobudějovickými Štíry. Soupeř vstoupil do zápasu lépe, vypracoval si náskok, na který už Došwiháci nedokázali reagovat. Vyrovnaný boj přinesl poslední zápas s Táborem, kdy Došwiháci omlazení o některé mladší žáky skvěle začali a ujmuli se vedení o dvě branky po prvním poločase. Bohužel soupeř, který má zkušenosti z vyšších košů, zabral ve druhém poločase a čtyřmi vstřelenými branky překlopil vedení na svoji stranu. Pro mladý a nově se skládající tým bílých to však byly cenné zkušenosti, které jistě zužitkují v dalším průběhu sezony.

Sestava: Balážová – Vácha, Fara, Rybář, Kaleja, Habart, Synková, Kripner, Pikous, Šoul, Macko, Fridrich.

JUNIOŘI

Jihočeské derby absolvovali v sobotu junioři, když na domácí palubovce přivítali českobudějovické Štíry. Utkání mělo od začátku jednoznačného vládce. Milevští měli herní převahu, ze které pramenily branky. Po první třetině se šlo do kabin za stavu 2:0. Ve druhé třetině zápas nabral gólové grády. V prostřední části totiž padlo jedenáct branek, sedm na milevské straně. V gólové produkci pokračovali Došwiháci i ve třetí periodě, ve které do sítě Štírů přidali dalších šest kousků. Svěřenci trenérského dua Lukáš Dolejš a Zdeněk Plocha se mohli radovat z vysoké výhry 15:6, po které si definitivně zajistili postup do vyřazovací fáze. O speciální utkání se jednalo pro Daniela Dolejše, pro kterého šlo o poslední duel v milevském dresu. Klubový odchovanec totiž na konci přestupního okna míří do pražské Sparty. Se svým mateřským klubem se rozloučil na nějaký čas šesti kanadskými body.

Sestava: Habart (Hejný) – Chalupa (C), Prokop, Kolín, Tomaško, D. Dolejš, Řezba, Kraus, P. Dvořák, Novotný, A. Dvořák, Trojáček, Sedlák, Duba, Schorník, Heřmánek.

Zhodnocení zápasu od trenéra Lukáše Dolejše: První zápas v novém roce nám vyšel na jedničku. S přehledem jsme kontrolovali celé utkání a zaslouženě získali zasloužené tři body, které pro nás znamenají definitivní účast v play-off. Dnes bych hlavně chtěl poděkovat hráči s číslo pět za všechnu práci, kterou pro tým odvedl a přeji mu hodně štěstí. Soupeři děkuji za férový zápas.

Jak viděl duel útočník Adam Dvořák: Do zápasu se Štíry jsme vstupovali s tím, že nám pro jistotu postupu do play off chybí pouhé dva body a chtěli je samozřejmě urvat na domácí palubovce. Zápas jsme měli pod kontrolou a s výjimkou pětimimutového výpadku ve druhé třetině jsme soupeře k ničemu nepustili. Slepenými góly jsme se opět dostali do vedení, které jsme si po zbytek vedení již strážili. Přidávali jsme branky a zápas si užívali. Náš výborný týmový výkon podpořený jistým golmanem vyústil v pořádný výprask. Jsem rád, že jsme utkání zvládli po všech stránkách a dokázali v tradičním derby Štíry porazit. Takováto vítězství chutnají. Na závěr bych chtěl obrovsky poděkovat naší velké opoře Danu Dolejšovi za jeho působení u nás, odvedl obří kus práce a táhl tým nejen v produktivitě. Přeji mu hodně štěstí v dalším angažmá, které si bezesporu zaslouží. FBC DOŠWICH MILEVSKO!!