Trenéři Ladislav Fischer a Aleš Kovář hodnotí sezonu mladších žákyň

Sezóna díky pandemii koronaviru skončila předčasně také pro naši jedinou dívčí kategorii – mladší žákyně, které čekaly ještě tři ligové turnaje a milevský Dragon cup. Děvčata i přes dřívější konec sezony stihla odehrát šest ligových turnajů. Naše holky v letošní sezóně měřily síly pouze se Štírkami z Českých Budějovic a holkami z Písku. Naše děvčata po celou sezonu předváděla pod vedením dvojice Ladislav Fischer a Aleš Kovář velmi dobré výkony a několik turnajů dokázaly opanovat. Po konci sezony jsme si ke zhodnocením tuto dvojici trenérů pozvali.

Sezóna byla ukončena o něco dříve. Co to znamenalo pro mladší žákyně?

Holky neměly bohužel možnost sezonu dohrát tak, jak chtěly. Do konce chyběly ještě tři ligové turnaje, taky to znamenalo prozatímní odložení plánovaných neligových turnajů v Liberci, Brně a Praze kde se holky měly představit v dresu Došwihu a nebo Ivanti Tigers Jižní Město. Rovněž je prozatím odložen milevský Dragon Cup. Holky sice odehrály skvělou sezonu, ale ten pomyslný vrchol sezony jim bohužel nebyl dopřán.  

Jak byste celkově zhodnotili sezónu?

Přípravu na uplynulou sezonu jsme začali netradičně už v srpnu. Zaměřenou hlavně na fyzičku a od září jsme pak plně trénovali v hale. Myslíme si, že jsme přípravu zvládli velice dobře a že holky byly připraveny na maximum. To se nám v průběhu sezóny potvrdilo. Holky se postupně zlepšovaly, jak v individuálních dovednostech, tak i v těch herních, či týmových. Jednoznačně tedy můžemě říci, že sezónu považujeme za velmi úspěšnou. 

V letošní sezóně se naše děvčata utkala pouze se soupeřkami z Písku a Českých Budějovic. Jak se dařilo holky motivovat, když je na každém turnaji čekaly stejné protivnice?

To je bohužel realita holčičího florbalu, už druhou sezónu je liga složena ze tří týmů. Pro nás to převážně znamenalo vymyslet zajímavý program tak, abychom to holkám co nejvíce zpestřili. Podařilo se nám odehrát několik přípravných a modelových zápasů a byli jsme na EFT 2019 v Praze podpořit naše juniorské a seniorské reprezentantky. Tam mohly holky vidět ženský florbal té největší kvality, takže i to nám v konečném důsledku pomohlo při motivaci, holky pak měly chuť hrát a zlepšovat se.

Trénování děvčat v tomto věku je občas trochu oříšek. Jaké je to z pohledu tatínka/trenéra, když s holkami cloumají hormony?

Zatím ty hormony nejsou tak hrozný i když je to někdy skutečně výživné (smích). Trénování holek z pohledu táty, je pro nás stejné, jako z pohledu trenéra. Snažíme s k holkám přistupovat stejně a nedělat rozdíly. Otázka je ale, jaké to je pro naše dcery mít táty trenéry.

V průběhu sezóny se úspěšně dařilo spolupracovat s pražským celkem Ivanti Tigers. Jak tuto spolupráci hodnotíš a bude popřípadě v příští sezóně pokračovat?
Spolupráce s Tigers již funguje druhou sezónu, některé naše hráčky na konci minulé sezóny odehrály v dresu Tigers velké turnaje v Brně i Praze. V této sezóně jsme na dobrou spolupráci dokázali navázat. Dvě starší hráčky odešly na celou sezónu do Tigers na hostování. Proběhla přátelská utkání jak v Praze, tak i v Milevsku, kde to nebylo jen o florbale. Na přelomu roku s Tigers odjely tři naše hráčky na turnaj do Švédska.  Účastnili jsme se v Praze ligových utkání A týmu a třešničkou na dortu bylo výjezdní ligové utkání Tigers u nás v Milevsku, kde holky připravily ženám Tigers úžasnou atmosféru. Bohužel jsme toho měli připraveno ještě více, ale současná koranavirová situace nám nepřála. Takže se už těšíme na novou sezónu, kde bude výborná spolupráce pokračovat.

Nyní je dost prostoru na přemýšlení a přípravu nové sezony, jak to probíhá u vás?

Tak prozatím jsme řešili jen to, že bychom chtěli současný tým udržet, co nejdéle po hromadě. Proto bychom chtěli hrát v následující sezóně Jihočeskou ligu mladších žáků, bude to pro holky pestřejší, budou hrát proti více týmům, ale zároveň to bude i o dost těžší. Kluci už jsou v tomto věku fyzicky i technicky zdatní. Věříme ale, že se holky mezi kluky otrkají a posune je to zase o kus dál. S přípravou bychom chtěli začít hned, jak nám to situace dovolí. Musíme holky připravit na pětkový florbal. To bude pro nás pro všechny velká změna a pro nás dva náročný úkol.

Pánové, děkujeme moc za zajímavý rozhovor a v této nesnadné době především hodně zdraví a hodně zdaru v přípravě na novou sezónu!

-cer-