Michal Trojáček: „Přišli jsme opravdu o hodně. Sezonu jsme měli dobře rozjetou.“

Sezona byla předčasně ukončena také starším žákům, kteří měli sezonu rozjetou parádně. Starší žáci v letošní sezoně Jihočeské ligy nastupovali opět ve dvou týmech. Letošní ročník se poprvé odehrál košovým systémem, což byla pro všechny velká změna. Modří starší žáci prožili parádní ročník. Během sezony našli pouze jednou přemožitele a rázným krokem si kráčeli pro místenku na MČR. Z 27 dokázali kluci vyhrát hnedka 23! Bílí starší žáci se v letošní sezoně pohybovali převážně ve třetím koši, kde předváděli bojovné a postupně se zlepšující výkony. Po konci sezony jsme si k rozhovoru přizvali ještě trenéra Michala Trojáčka, se kterým jsme si o průběhu sezony popovídali.

Sezóna byla ukončena o něco dříve. Co to znamenalo pro starší žáky?

Přišli jsme opravdu o hodně. Sezonu jsme měli dobře rozjetou. Byli jsme na první pozici v tabulce Jihočeské ligy starších žáků. Vyhráli jsme jednoznačně základní část. Už jsme se připravovali na kvalifikaci, kde se rozhoduje o mistrovi Jihočeského kraje a o postup na MČR starších žáků. A v tu přišel zákaz. Nejprve velké zklamání, všichni celou sezonu makají, daří se jim a před cílovou páskou se to rozpadne. Hlavně nás mrzí, že kluci, kteří přecházejí do dorostu nemohli posbírat ještě více zkušeností a zážitků z případného postupu na MČR. Zdraví všech je ale samozřejmě na prvním místě.

Jak bys celkově zhodnotil sezónu?

S průběhem sezony jsme velmi spokojeni. Před začátkem sezony nastala pro nás velká změna, Jihočeská liga se začala hrát košovým systémem. Bylo pro nás velmi důležité, aby se kluci zlepšovali nejen fyzicky, herně ale i psychicky. Kluci byli rozděleni výkonnostně na dva týmy . Od modrých jsme očekávali týmovou herní vyrovnanost a udržení se v prvním koši, kam byli na začátku sezony nasazeni. V prvním koši jsme potkávali týmy, které byly s námi herně vyrovnány. To bylo to, co jsme od tohoto systému očekávali, hrát s vyrovnaným soupeřem, kde musíte bojovat až do konce. Při těchto zápasech jsme se hlavně psychicky zlepšovali, a to nám v loňské sezoně chybělo. Za kladné hodnotím přístup kluků, kteří nám ukázali psychickou připravenost, protože byly zápasy, které se rozhodovaly až v posledních minutách nebo vteřinách a tam tu psychiku potřebujete.

Bílí byli na začátek sezony nasazeni do čtvrtého výkonnostního koše. Kluci nám ukázali, že když se chce, tak je velmi jednoduché postupovat do vyšších výkonnostních košů, ale těžší je se tam udržet. To se bohužel nepovedlo a Bílí skončili na konci sezony opět ve čtvrtém koši. I přesto se u kluků ukázalo velké herní a fyzické zlepšení. Celkově kluci skončili na 12.místě.

Jak fungovala spolupráce mezi vámi trenéry? Ve starších žácích máme také dva týmy, jak jste si tedy rozdělili role?

Náš realizační tým je složen ze čtyř členů. V pozice trenérů spolu se mnou působí ještě Tomáš Habart a Lukáš Hejný. Pracujeme již spolu delší dobu a za mě funguje spolupráce na jedničku. Jako vedoucí týmu jsme před sezonou zařadili Pavlínu Kramperovou, která obstarává mravenčí práci v evidenci a komunikaci s rodiči. Za to jí patří velké poděkování. Společně se pak můžeme s kolegy věnovat pouze trénování, což je velmi důležité.

Jaké stránky týmu považujete za jeho přednosti, a na čem naopak budete chtít v příští sezoně zapracovat?

Za velké přednosti považuji týmového ducha. Kluci jsou kamarádi nejen na hřišti, ale i mimo něj. To se projevuje i při zápasech, kde kluci spolu na hřišti komunikují a nevyčítají si chyby, naopak na střídačce si tyto chyby proberou a zkouší to jinak. V příští sezoně budeme pracovat opět na všem, co je potřeba pro florbalovou hru tedy na fyzičce, individuálních dovednostech, týmovém duchu a psychice.

Jak často a v jakých počtech vaše kategorie trénuje? Na co se v trénincích zaměřujete?

V naší kategorii pracujeme s 26 hráči a trénujeme 3x týdně. Na trénincích dáváme možnost i dívkám a chlapcům z nižší kategorie, kteří se chtějí zlepšovat. Je těžší se vyrovnat starším klukům, ale každá povedená klička nebo vstřelená branka jim přidává na sebevědomí a podporuje psychiku. To se pak ukazuje i při hře v jejich kategorii. V trénincích se zaměřujeme na individuální dovednosti, týmovou hru, fyzickou stránku a hlavně psychickou stránku každého hráče.

Michale, děkujeme za rozhovor a ať se daří minimálně stejně dobře i v nadcházející sezoně!