Junioři trápili favorita, sezona však pro ně končí

O uplynulém víkendu měli před sebou velkou výzvu junioři Svěřenci Lukáše Dolejše a Zdeňka Plochy vyzvali po povedené základní části v prvním kole play-off Panthers Praha. Cíl byl jasný, zaskočit favorita pokusit se postoupit do další fáze.

Kvůli problému s vytížeností milevské sportovní hale došlo k dohodě klubů a série odstartovala již v pátek na hřišti soupeře, tedy v Rudné nedaleko Prahy. Od začátku zápasu byla vidět kvalita soupeře, který adresoval na milevskou branku jednu střelu za druhou. Ujala se hned jedna z prvních a Panthers vedli. Milevští se postupně dostávali do zápasu a dokonce srovnali zásluhou Patrika Novotného. Soupeř si však dokázal ještě do první pauzy vzít vedení zpět. Ve druhé části poté Došwiháci ještě více srovnali krok. Vždy po vyrovnání se však Panthers povedlo opět odskočit a Milevští tak neustále dotahovali. Během prostřední části se nakonec oba týmy prosadily dvakrát, a tak se šlo do kabin za stavu 4:3 pro pražský celek. Poslední část však byla už jednoznačná písnička. Panthers přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a Došwiháci nezachytili jejich tempo. Nadějně vypadající zápas se jim bortil před očima, Pražané přidávali jednu branku za druhou a jednoznačně rozhodli o osudu utkání. Panthers nakonec přidali do milevské svatyně šest branek během třetí periody a mohli se tak radovat z výhry 10:3 a zisku prvního bodu v sérii.

PANTHERS PRAHA 10:3 FBC Došwich Milevsko (2:1, 2:2, 6:0) 

Branky a asistence: 1. Zelinka (A. Ježek), 19. A. Ježek, 29. Hron (Motl), 34. Urban (Kačer), 44. Beneš (Leiš), 45. Eliáš (Hradecký), 54. Hradecký (J. Hlaváč), 56. Leiš (P. Hlaváč), 56. Hradecký (Jelínek), 57. Kačer (Uher) – 7. Novotný (A. Dvořák), 25. Prokop (Chalupa), 32. Trojáček (Novotný). Rozhodčí: Fišer – Recht. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváků: 73. Zásahy brankářů: Šabler 9, Štosek 3 – Habart 28.
Sestavy: 
Panthers Praha B U23: Šabler (54. Štosek) – Ian Rolan, Eliáš, Uher, Jelínek, A. Ježek, Hron, V. Ježek, Kačer, Linha, J. Hlaváč, Hradecký, Leiš, Zelinka, P. Hlaváč, Motl, Beneš, Pech, Urban.
FBC Došwich Milevsko: Habart – Kolín, Prokop, Sedlák. Tomaško, Novotný, A. Dvořák, Trojáček, Duba, Schorník, Heřmánek, Silvestr, Chalupa (C), Kodad, P. Dvořák.

Druhé vzájemní utkání poté přišlo na řadu v sobotu v milevské sportovní hale. Pokud si chtěli Došwiháci ještě prodloužit sezonu, tak museli na svém domácím hřišti uspět. Utkání začalo od obou celků opatrně, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Do vedení se nakonec dostali hosté, když poprvé rozvlnil síť milevské branky Urban. Šance si dokázaly oba týmy tvořit, všechny jejich naděje však ztroskotávaly na vynikajících brankářích, do kabin si tak Panthers nesli těsný náskok. Ve druhé části jsme na branku čekali však pouze čtyřiačtyřicet sekund a opět se prosadili Pražané. Když poté téměř o minutu později přidal třetí branku Panthers Hron, tak to vypadalo, že hra hostů nabírá obrátky. Milevští to však nezabalili, stále pokračovali ve své hře, avšak trápili se v zakončení, Šabler dlouho mazal všechny jejich pokusy. Ve 28. minutě ještě navíc upravil skóre Zelinka, Panthers si nesli do třetí dvacetiminutovky pohodlný čtyřbrankový náskok. Došwiháci v zápase svého soupeře přestříleli, byli aktivní, vypracovali si své šance, prožili však špatný zápas v zakončení. Gólman soupeře držel čisté konto až do 59. minuty, kdy alespoň kýženou jednu branku vstřelil Adam Dvořák a potěšil tak slušně zaplněnou tribunu. Do milevské sportovní haly si totiž našlo cestu 126 diváků, což je na poměry juniorské soutěže skvělé číslo. Po závěrečném hvizdu zavládl na milevské střídačce smutek, pro milevské juniory sezony skončila. Pro některé z nich to navíc byla derniéra v mládežnické kategorii, přesouvají se do kategorie mužské. Všichni však odcházeli se vztyčenými hlavami, favorita se nezalekli, předvedli sympatický dojem a se soutěží a svými fanoušky se nakonec rozloučili s veškerou bravurou.

FBC Došwich Milevsko 1:4 Panthers Praha (0:1, 0:3, 1:0) 

Branky a asistence: 59. A. Dvořák (Heřmánek) – 8. Urban (A. Ježek), 21. Uher (Zelinka), 22. Hron (Kačer), 28. Zelinka (A. Ježek). Rozhodčí: Kos – Pařízek. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváků: 126. Zásahy brankářů: Habart 11 – Šabler 22.
Sestavy: 
FBC Došwich Milevsko: Habart (Hejný) – Kolín, Prokop, Sedlák. Tomaško, Novotný, A. Dvořák, Trojáček, Duba, Schorník, Heřmánek, Silvestr, Chalupa (C), Kodad, P. Dvořák, Řezba, Kraus.
Panthers Praha B U23: Šabler (Štosek) – Ian Rolan, Eliáš, Uher, Jelínek, A. Ježek, Hron, V. Ježek, Kačer, Linha, J. Hlaváč, Hradecký, Leiš, Zelinka, P. Hlaváč, Motl, Beneš, Urban.

OHLASY PO SÉRII:

Útočník Adam Dvořák: V prvním zápase na půdě Panthers nám nevyšel start utkání. Třikrát jsme však dokázali skóre srovnat a po dobu dvou třetin jsme s výše nasazeným soupeřem odehráli vyrovnané utkání. Ve třetím dějství nás však soupeř zničil svou důraznou hrou, kterou podpořil šesti góly a získal první bod série. Nám nezbývalo než sobotní domácí duel vyhrát. Vstoupili jsme do něj mnohem lépe a troufnu si říci, že jsme na hřišti ve většině pasáží byli lepším celkem. To nejdůležitější tomu ale chybělo, tedy přesná koncovka. Finální prohru musíme přijmout, byť jsme ji alespoň ozdobili srdečným týmovým výkonem a bojovností. Mrzí nás to a ještě asi dlouho bude, ale když se zpětně podíváme, kam jsme to letos dotáhli, budeme na sebe jistě hrdí. V září jsme zpět silnější – oss.

Trenér Lukáš Dolejš: Věděli jsme, že nejsme favoriti série, ale nechtěli jsme svoji kůži dát lacino. Myslím si, že se to povedlo. Oba zápasy jsme odehráli velmi kvalitně. Kromě poslední třetiny na půdě soupeře se nám náš plán dařil. Kluci odevzdali zodpovědný výkon a o výsledky se vždy porvali. Hra měla svojí úroveň. Jsem rád, že se nám během sezony podařilo se výrazně posunout. Soupeř postoupil zaslouženě, přeji jim hodně štěstí v dalších bojích. Našim hráčům bych chtěl moc poděkovat za to, jak k celé sezoně přistoupili, jak vše vzali zodpovědně. Měli mezi sebou skvělou partu, což je vždycky klíčové pro úspěch. Jsem moc rád, že kromě dvou hráčů budou všichni pokračovat a ten tým může být daleko, daleko silnější. Díky ještě jednou a moc se těším na další spolupráci.

Junioři se tak rozloučili s ročníkem 2022/2023 se ctí. V 1. lize patřili k nejlepším celkům, prodrali se do play-off, kde potrápili favorita série. Parádní sezona!