Muži zakončí základní část na hřišti Jaroměře!

Uteklo to jako voda. V sobotu 17. února totiž vycestuje mužské áčko k poslednímu kolu základní části Národní ligy. Jedenadvacet kol je za námi, zbývá dopsat poslední kapitolu, která bude pro áčko velmi důležitá. Úvodní buly zápasu padne v 19 hodin!

O soupeři

Jaroměř je stabilním účastníkem Národní ligy. Východočeši těží z dobré geografické polohy nedaleko Hradce Králové a Pardubic. Do jejich kádru totiž v posledních letech zamířilo několik hráčů právě ze zmíněných měst. I díky tomu se dlouhodobě Jaroměř drží na předních patrech třetí nejvyšší soutěže. V sezoně 2018/2019 navíc Výchočeši dokázali vybojovat postup do 1. ligy, odkud se poroučeli po sezoně 2021/2022. Řada jaroměřských hráčů právě zažila tyto klubové úspěchy, a tak tým Jaroměř čítá opravdu velké zkušenosti s vypjatými duely. Navíc postupně tým doplňují šikovná mladá jména, a tak i letos Jaroměř nemusí v play-off mít nemalé ambice a jistě bude černým koněm.

Začátek sezony se však východočeskému celku nevyvedl podle představ. Silné pasáže a úspěšné výsledky poté střídaly ty horší, a tak se dlouhou dobu sokoli drželi v nižších patrech tabulky. Vše se však změnilo od začátku prosince, kdy Jaroměř zvítězila na hřišti lídra tabulky Panthers Praha. Tohle vítězství dodalo týmu velké sebevědomí a od té doby východočeský celek nebodoval pouze na hřišti plzeňské Slavie. Díky výrazně zlepšeným výsledkům tedy Jaroměř poskočila v tabulce výrazně nahoru a o postup do play-off se rozhodně strachovat nemusí. Naopak Východočeši díky vítězství na hřišti Písku poskočili už na čtvrtou příčku tabulky, kterou drží o skóre před Troopers. Před posledním kolem tedy mají jasnou motivaci, tedy porvat se o výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinále, což je pro mužstvo jistě důležité. Dlouho je totiž známé ve florbalové veřejnosti, že Jaroměř je na svém hřišti opravdu silné a body se odsud nevozí snadno.

Při pohledu do bodových statistik je jasné, že Jaroměř těží z vyrovnanosti svého týmu, nikdo výrazněji bodově nevyniká. Hned šest hráčů však dokázalo na své konto zaznamenat hned dvacet kanadských bodů. Lídrem produktivity je útočník Tomáš Hejzlar s body devětadvaceti, za ním je poté s pětibodovou ztrátou Michal Janeček, který se může pyšnit výraznými superligovými zkušenostmi z dresu Pardubic. Elitní trojici produktivity poté uzavírá obránce Filip Krigovský, jenž působil v nejvyšší soutěži hned sedm ligových ročníků!

Z došwihácké kabiny

Došwiháci do závěrečného klání půjdou dobře nastaveni. Milevští po selhání v Králově Dvoře totiž zvládli dva klíčové domácí duely s Pískem a Kobylisy. Díky tomu se svěřenci trenéra Marka Jiříka vrátili zpět na pozice zaručující play-off. Ještě však zbývá poslední ligové kolo a rozhodně není nic jistého. Došwiháci totiž drží před devátým Pískem dvoubodový náskok, k definitivnímu zajištění vyřazovacích bojů tedy Došwiháci potřebují v Jaroměři zvítězit jakýmkoliv způsobem. Milevští navíc budou chtít Jaroměři vrátit dvě porážky z úvodu sezony. V září se totiž oba týmy spolu utkaly během dvou týdnů dvakrát na milevské palubovce. V rámci Poháru Českého florbalu i úvodního kola Národní ligy se radovali Východočeši těsným výsledkem. V obou duelech si však Došwiháci ukázali, že se se soupeřem dá jednoznačně hrát a není čeho se bát, avšak Jaroměř zdobí velká zkušenost, důraz a velká efektivita v proměňování šancí. Na východu Čech tak čeká milevské velká výzva. Na poslední utkání základní části navíc milevský celek nevycestuje v plné sestavě, tým trápí nemoci. Navíc letošní ročník skončil pro obránce Davida Staňka, který vyráží v rámci vysokoškolského studia za zahraniční zkušeností. I tak vyrazí milevská družina v sobotu odhodlaná přivézt do Milevska poprvé v historii play-off Národní ligy!

Co před zápasem prozradil útočník Martin Dolejš? Čeká nás další klíčový zápas sezony. Nám půjde o všechno a soupeř hraje o čtvrté místo v tabulce, která je výhodou pro play-off. Jaroměř hraje hodně agresivní a vyspělý florbal. Bude důležité vyhrávat osobní souboje, nedělat chyby v obraně a být maximálně efektivní. Pokud do zápasu dobře vstoupíme, budeme mít stejné nastavení jako v posledních zápasech, tak jsem přesvědčený, že si dojdeme pro tři body a postup do play-off.

Svůj pohled na sobotní klání odhalil i trenér Marek Jiřík: Poslední zápas základní části. Díky dvěma posledním výhrám jsem se vrátili opět do top osmičky a máme zase vše ve svých rukách. S Jaroměří jsme letos odehráli už dva zápasy. Oba souboje jsme sice prohráli, ale v tom druhém jsme byli jasně lepším týmem. Moc dobře si uvědomujeme důležitost tohoto utkání, na tréninku jsme se dobře připravili a věřím, že z Jaroměře přivezeme play-off.