Junioři na Prague Games nenašli v základní hrací době přemožitele

Junioři Došwihu Milevsko vyrazili ve středu brzo ráno na svůj první test před novou sezonou do Prahy na největší mládežnický turnaj – Prague Games. V základní skupině na ně čekali soupeři ze třech různých národností – slovenský tým Snipers Bratislava, český Rožnov pod Radhoštěm a švédské Tyreső Trollbäcken.

Jako první se ve středu odpoledne střetli se slovenským týmem Snipers Bratislava. Došwiháci do zápasu vstoupili lépe a po prvním poločase zaslouženě vedli 2:0. Bohužel na začátku druhé půle přišel menší výpadek a soupeř srovnal. Rozhodující moment přišel dvě minuty před koncem, kdy se milevským podařil rychlý protiútok a zvrátili vedení na svou stranu. Když to vypadalo na závěrečný tlak týmu ze slovenského hlavního města přišel ještě jeden úder ze strany milevských a bylo rozhodnuto – výborný vstup do turnaje. Ve večerním klání čekal na Došwiháky tým z Rožnova pod Radhoštěm , který na kluky vlétl a hned po 29 sekundách vedl. Soupeř z Moravy praktikoval styl hry , který našim hráčům příliš neseděl a dlouho se s ním srovnávali. Po prvním poločase ale nakonec svítil vyrovnaný stav. Do druhé půle vstoupil úplně jiný tým a Došwiháci si vypracovali několik šancí, které bohužel zůstaly nevyužity a týmy si tak body v tomto zápase rozdělily za remízu 2:2.

Ve čtvrtek po obědě čekal kluky boj o první místo se švédským Tyreső Trollbäcken. Tento soupeř praktikoval velmi tvrdý a důrazný styl florbalu založený na výborné obraně. Utkání bylo dlouho bez branek. V polovině druhé půle Došwiháci nabídli soupeři přesilovou hru, která se švédskému týmu podařila se štěstím využít a Tyreső se tak dostalo do vedení. Došwiháci tedy potřebovali k výhře ve skupině vstřelit 2 branky. Velký tlak nakonec přinesl v závěru branku, která ale znamenala pouze remízu, která odsunula milevské na druhé místo ve skupině. V prvním kole play – off čekal na Došwiháky od osmi večer ve Vršovické hale velmi silný švédský celek – Lindas Waves. Na tento zápas dorazily podpořit juniory ostatní došwihácké týmy a jejich podpora byla opravdu znát. Zápas ve velkém tempu a skvělé atmosféře byl velmi vyrovnaný. Do vedení se dostali milevští, kteří dokázali proměnit hned svoji první velkou šanci. Na konci prvního poločasu nabídl soupeř našim hráčům přesilovku, která se ale příliš nepovedla a dokonce se prosadil Lindas a bylo srovnáno. V druhém poločase oba týmy pokračovali v dobrém výkonu, ale ani jeden celek se nedokázal prosadit a o vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V těch byl bohužel úspěšnější soupeř a zajistil si tak postup do dalšího kola. Na Došwiháky tak čekalo play – off B. Rozhodně se ale za svůj výkon nemusí stydět, kluci odehráli vyrovnanou partii s týmem, který hraje nejlepší švédskou soutěž.

V osmifinále play – off B čekal na kluky v pátek odpoledne švýcarský Fribourg. V tomto zápase byli milevští aktivnějším celkem a brzo se ujali vedení. Poté měli naši hráči několik šancí na zvýšení vedení, které se ale nepodařily využít a přišel trest. První šanci dokázal soupeř ze země helvétského kříže využít a srovnal. Více branek v zápase už nepadlo a opět o postupujícím musely rozhodnout samostatné nájezdy. Nemohoucnost v nájezdech neopustila Došwiháky ani podruhé a opět se z vítězství bohužel radoval soupeř. Pro juniory touto porážkou turnaj skončil. Kluci zanechali opět na největším mládežnickém turnaji dobrý dojem. Ani v jednom zápase nezaostali a nenašli v základní hrací době přemožitele, což je skvělé!

Komentář trenéra Lukáše Dolejše: ,, Důvodem proč na tento největší mezinárodní turnaj jezdíme je jednoznačně konfrontace s nejlepšími týmy na světě. I když nejvyšší juniorská domácí liga nám nabízí spoustu nových zkušeností vždy je výborné naše kluky vidět i v soubojích se zahraničními týmy a to z těch nejvyspělejších florbalových zemí. Tedy Finska, Švédska a Švýcarska. Předvedené výkony na tomto turnaji mě utvrzují v myšlence, že tréninkové procesy a vůbec vedení celého klubu jdou správným směrem, jelikož jsme dokázali hrát s každým týmem velmi vyrovnané partie a ani v jednom zápase nepropadli, což je na klub našich rozměrů úspěch. Samozřejmě je stále co zlepšovat , ale o to víc můžeme naše tréninky a přípravu vyladit, aby jsme se ještě posunuli. Myslím, že je i velmi dobré tuto zkušenost klukům dopřát a pro tvorbu týmu do nové sezony je to klíčová záležitost. „