Milevská stopa na Hummel Open Game v Brně

Zástupci milevského Došwihu nechyběli ani minulý víkend na jednom z největších florbalových turnajů u nás – Hummel Open Game, který se každoročně koná v Brně. Do brněnské metropole totiž v kategorii U15 vyrazil turnajový tým IBK Grenades. V barvách tohoto celku v Brně nastoupila milevská čtveřice Matěj Habart, Adam Sláma, Filip Prokop a Daniel Dolejš. Trenéry výběru byli, taktéž zástupci florbalového celku z Milevska, Adam Černý a Miloš Kahoun.

Na tým složený převážně z hráčů Jihočeského kraje čekal hned na úvod jeden z nejsilnější celků na turnaji ACEMA Sparta Praha. Soupeř vstoupil do utkání aktivněji. Jihočechům se ale podařil přečkat úvodní tlak a pražský celek nakonec přehrál 2:0. Druhé čtvrteční utkání bylo o poznání jednodušší, i když soupeř ze Šumperka nepředváděl vůbec špatnou hru. I tak si s ním Grenades poradili a zvítězili 4:1. Stoprocentní zůstali Grenades i po páteční dni, kdy nejprve ve vyhecovaném a těžkém utkání
porazili těsně 2:1 Zlín Lions, večer si poté poradili s domácím Brnem, kterému nadělili šest branek. Zaslouženě tedy kluci ovládli skupinu a těšili se na sobotní boje. V šestnácti finále svěřenci Adama Černého a Miloše Kahouna narazili na slovenského protivníka – Tsunami Záhorskou Bystricu. Toto utkání se hrálo na hlavní turnajové hale, tudíž byl k dispozici živý videopřenos, a tak mohli rodiče, kteří nedorazili kluky podpořit do Brna, fandit alespoň na dálku živě. Na tým Grenades dolehla zpočátku utkání nervozita a soupeř držel krok. Postupem času se ale výkon zlepšoval a Jihočeši nakonec dokráčeli k vítězství 6:3 a k postupu mezi nejlepší šestnáctku turnaje. V něm narazili na velmi silného protivníka, pražský tým Black Angels. Kluci z Grenades vlétli na svého soupeře a celý první poločas diktovali tempo. Bohužel doplatili na koncovku, spoustu šancí zůstalo nevyužito. Skórovat se podařilo, až v poslední minutě prvního poločasu. Koncovka srážela Grenades i v poločasu druhém. Naopak soupeř byl nekompromisní. Chybu u mantinelu dokázal pražský tým rychle využít a po minutě od začátku druhé části bylo srovnáno. Když už to vypadalo, že utkání dojde do nájezdové loterie, tak soupeř dokázal potrestat druhou chybu v zápase rozhodující brankou. Na odpověď se už Grenades nezmohli a turnaj pro ně skončil, po utkání zavládl velký smutek. Konečné 10. Místo z 50 možných se ale i přes smutné vypadnutí dá považovat za velký úspěch.

Hodnocení turnaje od trenéra Adama Černého: „Rádi bychom pod jménem IBK Grenades objížděli letní turnaje po Čechách a Slovensku. Nápad vznikl před rokem, kdy jsme vyrazili na první turnaje. Zpočátku jsme plánovali účastnit se turnajů především v mužské kategorii, ale poté přišla možnost vytvořit i tým U15, tudíž ročníky 2006 a 2007. Myslím si, že výběr se nám opravdu povedl, troufám si říci, že do Brna odjelo to nejlepší, co náš kraj v těchto dvou ročnících má. Prvním testem pro nás byl turnaj v Soběslavi, který jsme ovládli a dobře se naladili na poněkud větší turnaj v Brně. Kluci vytvořili od začátku skvělou partu, která táhla za jeden provaz, což bylo vidět i na hřišti. Z šesti utkání na turnaji jsme dokázali opanovat hned pět, což je pro nás skvělý výsledek. Je velká škoda, že jsme vypadli v osmifinále s Black Angels. Bohužel nás v zápase zradila koncovka, byli jsme po celé utkání lepší, ale nepodařilo se nám vytvořit dostatečný náskok a soupeř potrestal obě naše chyby. Je velká škoda, že herně to byl náš nejlepší zápas na turnaji a bohužel pro nás znamenal konečnou, to je ale florbal. Kluky tyto velké zápasy v parádní kulise a na parádním turnaji opět posunou. Je nutno podotknout, že šlo o první velký turnaj v tomto složení. Desáté místo z padesáti celků je opravdu úspěchem. Rozhodně se nejednalo o poslední turnaj v této partě, protože ta ještě dokáže velké věci. Těšíme se na to! “

Náš klub měl zastoupení i v dívčí složce turnaje. K kategorii G13 hráli za FG TEAM, složený z hráček Start98 Praha Kunratice a Florbal Chodov, Anna Čunátová, Denisa Prokopová a Eliška Fischerová. Holky nenašly během turnaje ani jednoho přemožitele a zaslouženě si došly pro zlaté medaile. Ve všech kláních dominovaly a vysoko vítězily. Nadřely se až ve finálovém souboji s pražskou Spartou, kdy o vítězi Hummel Open Game musely rozhodnout až nájezdy. V nich byl úspěšnější FG Team a odvezl si tedy z brněnské metropole zlaté medaile!

V kategorii U15 se taktéž za FG TEAM představila další milevská trojice, Monika Kovářová, Adéla Kovářová a Tereza Vejdovcová. Starším žákyním se vedlo o poznání hůře než mlaším kolegyním. Během základních skupin dokázaly vyhrát pouze nad domácím Hattrickem Brno. V zápasech s Olomoucí a Black Angels odcházely z utkání zklamané. V prvním kole play-off holky vyzvala opět Olomouc. Hanačky nedaly svým pražským protivnicím šanci a po vítězství 5:1 šly dále, pro FG TEAM a naše holky turnaj skončil. Olomouc nakonec došla až do finále, kde nestačily na Black Angels.

-cer-