Proměna klubu? Kdybych vše vyjmenovával, jsme tu do zítra, říká Marek Čáp

Je mu teprve devatenáct let, i přesto už je dva roky neodmyslitelnou součástí mužského áčka . Řeč je o odchovanci Marku Čápovi, který díky svému věku a upraveným regulím mohl do konce tohoto roku nastupovat taktéž za juniorský tým, kterému přispěl k druhé pozici. Od nového roku však už se Marek Čáp přesouvá definitivně do mužského celku, se kterým má jednoznačný, ambiciózní cíl. Porvat se v blízké době o postup.

Marek Čáp přesedlal již v mladém věku z hokeje na florbal a udělal dobře. Postupem času se vyprofiloval důležitého člena mužského týmu, což potvrdil v ligovém klání s Dačicemi, kdy zapsal svůj první gól mezi dospělými. Na další už se poté tak dlouho čekat nemuselo, momentálně už má na svém kontě obránce s číslem 99 čtyři trefy!

Ahoj Marku, ty jsi vstřelil v zápase s Dačicemi svůj první gól v mužské kategorii. Jak celá situace proběhla? 
Ahoj! Seběhlo se to všechno velmi rychle. Adam Černý měl míček za brankou, viděl jsem, že hráči soupeře sledují jenom jeho, tak jsem si zkusil naběhnou před branku, kde mě krásně našel a já míček dokázal dostat pod horní tyč.
Máš už schovaný míček?
Samozřejmě, to nesmí chybět. Mám ho na skříňce v pokoji, kde na něj krásně vidím a vždycky si na celou situaci vzpomenu.
Mužské áčko je po čtrnácti kolech na páté pozici. Jak hodnotíš dosavadní průběh Divize?
Průběh Divize je za mě povedený. Samozřejmě jsou tam nějaké ztráty, které nás zbytečně srazily, ale na druhou stranu jsme dokázali porazit silné soupeře. Jako tým chceme v blízké době se porvat o play-off a já se budu snažit tomu pomoci, jak nejlépe mohu.

Jak již bylo zmíněno, tak ty jsi na podzim nastupoval v mužích i junorech. Během několika víkendů jsi absolvoval tři zápasy. Jak jsi zvládal tuto náročnost?
Nebudu lhát, bylo to opravdu náročné. Dařilo se mi však dobře regenerovat, a tak se to dalo zvládnout. Jsem rád, že jsem to mohl absolvovat. Zápasové momenty nenasbíráte na tréninku.
I v juniorech je dosavadní pozice skvělá, jste na druhém místě. Hodnocení tedy musí být jen pozitivní.
Určitě. Je to parádní. Myslím si, že nikdo nečekal, že dokážeme pravidelně porážet velké týmy typu Plzní či Ústí nad Labem. Vybudovali jsme skvělou pozici do dalšího průběhu sezony, věřím, že na to kluci navážou.
V čem vidíš největší rozdíl mezi mužským a juniorským florbalem. Jak 
se na to dokážeš adaptovat? 

Za mě je v tom velký rozdíl. V mužích se hraje opravdu důrazně, máte na vše méně prostoru a hra je rychlejší. Myslím si, že už jsem dost zkušený na to, abych se na všechno dokázal připravit v hlavě.
Pojďme k úplnému začátku. Jak ses dostal v mládí k florbalu?
Úplně čirou náhodou. Odmalička jsem hrál v Milevsku hokej. Ten se však postupem času začal rozpadat, a tak jsme zaslechl o florbale. Zkusil jsem to, začalo mě to bavit, a tak jsem zůstal. Myslím, že jsem udělal dobře.
Jsi tedy odchovancem klubu, působíš v něm už řadu let. Jakým vývojem podle tebe klub prošel?
Klub prošel obrovskou změnou, pokud bych měl vše vyjmenovávat, tak bychom tu byli do zítra. Nejvíce mě potěšila úprava haly, máme opravdu skvělou halu, ve které máme parádní podmínky. Třešničkou na dortu je povrch, který se tu před pár lety udělal, za to jsem moc rád.

Čeho bys rád v budoucnu v milevském dresu dosáhl. Máš nějaké cíle?
Určitě nějaké cíle mám, to má každý hráč. Moc bych si přál, aby se v Milevsku hrála ještě vyšší soutěž, na kterou by se chodilo koukat více a více diváků. Děláme velké pokroky a myslím si, že je to v našich silách. Já se budu maximálně snažit tomu pomoci. Mým úkolem je zabránit brankám soupeře, pokud se mi podaří se gólově prosazovat, tak za to budu jedině rád.
Co je náplní volného času Marka Čápa, pokud nehraje hlavní roli florbal a škola?
Když je volný čas, tak rád chodím na procházky do přírody se psem. Také často zajdu se podívat na ostatní kategorie, když hrají doma v Milevsku. Rád trávím čas také se svými kamarády. Buď někam zajdeme nebo si zahrajeme na Xboxu či počítači.
Tvůj brácha je hokejovým rozhodčím 1. ligy. Tebe nic takového 
neláká?

Abych řekl pravdu, tak zatím moc ne. Už mi bylo nabízeno, abych si udělal licenci na florbalového rozhodčího, ale moc není čas. Třeba v budoucnu přijde změna a vyzkouším si to. Nikdy neříkej nikdy.
Bavíte se doma o hokeji/florbale?
Určitě ano. S bráchou máme super vztah, naplno se podporujeme. Brácha bydlí v Praze, tudíž když hrajeme někde poblíž, tak se dorazí podívat. To samé já, když brácha někde píska, tak se snažím ho také přijet podpořit a podívat se na něj. Sport je v naší konverzaci opravdu vysoko.

Marku, děkujeme moc za rozhovor a přejeme do zbytku sezony hodně štěstí!