Prohraný dvojzápas stál juniory play-off

Poslední únorový víkend nabídl v rámci 1. ligy juniorů hned dvě očekávaná jihočeská derby mezi budějovickými Štíry a milevským Došwihem. Ačkoliv se jednalo o poslední dvojkolo základní části soutěže, nehrálo se jen tak do větru. Šlo totiž o účast v prestižním play off.

První klání v sobotu přivítala budějovická sportovní hala. Domácí, jak už je zvykem, velmi bouřlivě nakopnuti, vstoupili do zápasu lépe. Po gólech Poncara a Severina vedli rychle o dvě branky. Urputní Došwiháci se však nepoložili a zanedlouho vývoj zápasu otočili. Po dvou trefách Dolejše a jedné Loskota se skóre otočilo – 2:3. Štíři však ještě do pauzy dorovnali a do druhé části si převzali gólové chutě.

Během minuty totiž vstřelili dva góly z holí Poncara a Sirotka a rázem to 5:3. Otěže zápasu tak ve druhé třetině převzali domácí a svůj náskok si pečlivě hájili. I přesto ale hosté nic nevzdávali a v 35. minutě zkompletoval hattrick Dolejš. Jednalo se o velmi vyrovnaný zápas, hra se přelévala z jedné strany na druhou. Koncem druhého dějství však domácí dokázali využít přesilovou hru a do třetí části zápasu si tak přetáhli dvoubrankové vedení.

Ve třetí třetině se prosadil rychle kapitán českobudějovických Kouba a domácí byli ve velké výhodě. Toto manko už Došwiháci bohužel stáhnout nedokázali. Konečné skóre zápasu mělo nakonec podobu 9:6. Všem bylo tedy jasné, že o postupu do play off rozhodne nedělní střetnutí na palubovce Došwiháků. Ti před posledním kláním měli náskok jednoho bodu právě před Štíry.

FBC Štíři ČB – FBC DOŠWICH MILEVSKO 9:6 (3:3, 3:1, 3:2)

Branky a asistence: 2. Severin (Uhlíř), 7. Poncar (Uhlíř), 19. Fišer (Drobiš), 24. Poncar (Kouba), 25. Sirotek (Míchal), 40. Fišer (Kouba), 43. Kouba (Matys), 55. Kouba (Basík), 56. Míchal (Dědič) – 8. Dolejš (L. Trojáček), 14. Dolejš (Keyzlar), 15. Loskot (A. Dvořák), 35. Dolejš (Keyzlar), 51. Kotrba (Šťovíček), 58. Keyzlar (L. Trojáček). Střely: 31:26. Diváci: 57. Zákroky: Hanousek 20 – Šimák 2.
Sestavy:
FBC Štíři České Budějovice:
Hanousek (Brabenec) – Drobiš, Severin, Poncar, Sirotek, Uhlíř, Dědič, Míchal, Basík, Matys, Fišer, Kouba.
FBC Došwich Milevsko: Šimák (Hejný) – Dolejš, Štván, L. Trojáček, A. Dvořák, Kotrba, J. Trojáček, Šťovíček, Loskot, P. Heřmánek, Chalupa, Š. Heřmánek, Keyzlar.

Den D nastal v neděli. Došwiháci věděli, že musí jednak vyhrát minimálně za dva body, ale také oplatit českobudějovickým Štírům sobotní porážku. To se již od začátku utkání vedlo velmi dobře. Po slepených gólech Dvořáka a Keyzlara byli Došwiháci na koni. Poté se však hosté rozkoukali a po hrubce v obraně domácích skóroval Severin. Zanedlouho po něm utekl po levé straně Fišer a vyrovnal skóre zápasu – 2:2. Prakticky vzápětí však následovala přesilová hra domácího týmu. Keyzlar nabil krosovou přihrávkou šanci Adamu Dvořákovi, který povedenou ranou pod víko nedal brankáři Hanouskovi šanci – 3:2. Tentýž hráč se utrhl pět vteřin před koncem úvodní třetiny do úprku vstříc hostujícímu brankáři, který situaci vyřešil faulem. Následovalo tak trestné střílení, se kterým si zkušený kapitán Lukáš Trojáček nedělal hlavu – 4:2. Ve druhé třetině bylo ještě lépe. Další přesilovku sice domácí nevyužili, prakticky hned po ní se však prosadil mladší z bratří Trojáčků Jakub – 5:2. Domácí byli více na míčku i nadále, a to vyústilo v další branku. Tu obstarala dvojice Dvořák – Štván, kdy druhý jmenovaný chytře zakončil na přední tyč již na 6:2. Druhá třetina patřila jasně domácím, což potvrdil již sedmým gólem Trojáček. Hosté působili odevzdaně až do 35. minuty, kdy skóroval Kouba na 7:3. To ještě však nikdo z téměř padesáti přihlížejících diváků nevěřil, co se stane ve třetím dějství.

Nejprve rychle využil standartku z velkého brankoviště nekompromisní střelou Prokop. Ten samý hráč později využil přesilovku hostujícího týmu a snížil již na 7:5. Štirům to však ale ani náhodou nestačilo. Hnali se za vyrovnáním, najednou jich bylo plné hřiště. Svůj obrovský lauf dokázali vyústit v neuvěřitelný obrat dokonce na 7:9, kdy úřadovala zejména dvojice Sirotek – Kouba. Ale ani Došwiháky to naštěstí definitivně neskolilo a podařilo se jim skóre ještě vyrovnat. Nejprve při power play krásně skóroval Štván, minutu před koncem využil velmi nepovedený výhoz Hanouska Jakub Trojáček – 9:9!

Tento dechberoucně vyrovnaný zápas mezi tradičními jihočeskými rivaly nás tak nečekaně dovedl až do prodloužení. Tam se už po devatenácti sekundách utrhl Sirotek a nedal skvěle chytajícímu Šimákovi šanci. Rozhodl tak o postupu Štírů do play off a milevským tak učinil hořkou tečku za letošní juniorskou sezónou.

FBC DOŠWICH MILEVSKO – FBC Štíři České Budějovice 9:10pp (4:2, 3:1, 2:6)

Branky: 3. A. Dvořák (Štván), 4. Keyzlar (J. Trojáček), 10. A. Dvořák (Keyzlar), 20. L. Trojáček (TS), 26. J. Trojáček (Dolejš), 29. Štván (A. Dvořák), 32. J. Trojáček, 58. Štván (L. Trojáček), 59. J. Trojáček – 6. Severin, 9. Fišer (Sirotek), 33. Kouba (Severin), 42. Prokop, 46. Prokop (Kouba), 47. Severin (Kouba), 50. Fišer (Dědič), 51. Sirotek (Fišer), 54. Kouba (Sirotek), 61. Sirotek (Kouba). Střely: 40:27, Zákroky: Šimák 17 – Hanousek 31.
Sestavy:
FBC Došwich Milevsko: Šimák – Dolejš, Štván, L. Trojáček, Kotrba, A. Dvořák, P. Heřmánek, J. Trojáček, Šťovíček, Tomaško, Chalupa, Keyzlar.
FBC Štíři České Budějovice: Hanousek (Brabenec) – Drobiš, Severin, Poncar, Sirotek, Prokop, Dědič, Míchal, Basík, Smrž, Matys, Fišer, Kouba.

Komentář domácího trenéra Lukáše Dolejše: Dnes vynikající výkon od kluků. Dodrželi taktiku, kterou jsme si řekli a nebýt 10ti minutového výpadku ve 3. třetině, tak by vedla k vítězství. Děkuji všem za hrdý výkon.

Jak viděl víkendové duely trenér Lukáš Trojáček? O víkendu nás čekali důležité zápasy proti Štírům, kdy nám šlo o zisk alespoň tří bodů, aby jsme se dostali do play-up, ale bohužel se tak nepovedlo, a tak velmi povedenou sezónu jsme nezavršili třešničkou na dortu. Hlavním cílem bylo porazit soupeře na jejich půdě v sobotu, kdy jsme jeli v plné sestavě, ale po dravém a bezchybným výkoně soupeře jsme jejich nátlaku podlehly a cíl nesplnili. V neděli na naší domácí půdě jsem odvedli velmi kvalitnější výkon oproti sobotě, ale bohužel to nestačilo, když jsme v prodloužení neuhlídali protihráče a předsnou trefou potvrdil, kdo si postup více zasloužil a vybojoval.