Dorostenci si poradili s Jihlavou a postoupili do 2. kola play-off

V neděli 13. března byli fanoušci v milevské hale svědky dvou klání vyřazovací fáze 1. dorostenecké ligy. Domácí Došwiháci totiž v roli favorita vyzvali soupeře z Jihlavy. Došwiháci si vstupovali do dvojzápasu s jasným cílem, zajistit si postup do 2. kola.

V prvním utkání začali Došwiháci velmi aktivně. Již po 30 vteřinách šli po přesné Dolejšově ráně do vedení. Hosté však dokázali rychle zareagovat, když se prosadil Cakl. Na balonku se poté více drželi domácí a odměnou jim byl druhý gól. Ten vstřelila druhá pětka milevských, když po pěkné spolupráci Kodada s Baťalou zakončil druhý jmenovaný do odkryté klece – 2:1. Následně však domácí faulovali jihlavského forwarda v úprku na branku Hejného, nařízené trestné střílení proměnil Svoboda a srovnal stav utkání. Na řadě tak v této přetahované ve skóre byli opět milevští. Těm se podařilo vsítit dokonce dvě branky během minuty. Nejprve se prokličkoval do palebné pozice obránce Chalupa a nádherně zavěsil. Následoval ho jeho kolega Dvořák, který mířil přesně do stejného místa, tedy do pravé šibenice – 4:2. Domácí si tak po první části drželi dvoubrankový náskok.

Nepříjemnosti nastali zkraje druhé třetiny, kdy hosté snížili zásluhou Vosláře a následně měli k dispozici čtyři minuty přesilové hry k vyrovnání skóre. Tuto výhodu však nezužitkovali, a tak domácí trestali. Přesně zamířil ze standardní situace Schorník – 5:3.

Vše definitivně rozsekla třetina třetí. Tu začali modrobílí přesilovkou, ze které skóroval přízemní střelou podruhé v utkání Martin Schorník. Jihlava však stále nic nevzdala a zahrozila snižujícím gólem Bratršovského na 6:4. Domácí pubikum však uklidnil o minutu později skrytou střelou pod břevno Dvořák a domácí měli opět náskok tří branek. Osmou branku Milevska o pouhých 17 vteřin později přidal ještě Filip Baťala. Závěrečnou možnost přesilovky již domácí nevyužili, a tak si za výhru 8:4 připsali první bod série. 

FBC DOŠWICH MILEVSKO – SK JIHLAVA 8:4 (4:2, 1:1, 3:1)

Branky a asistence: 1. Dolejš, 5. Baťala (Kodad), 10. Chalupa, 11. Dvořák (Dolejš), 29. Schorník (Novotný), 34. Schorník (Dolejš), 39. Dvořák, 39. Baťala (Vácha) – 2. Cakl (Jirků), 7. Svoboda (TS), 20. Voslář (Adam), 38. Bratršovský (Vencovský). 
Střely: 27:21, Zákroky: Hejný 17 – Klímová 19.

Ubyla hodina od prvního vítězství a na programu byl zápas druhý. Do branky Došwiháků se tentokrát postavil Matěj Habart. První minuty utkání byly opět vyrovnané. Až do sedmé minuty, kdy dopředu vystartovalo duo Dvořák – Trojáček, druhý jmenovaný vsítil první branku. Tím jeho střelecký účet rozhodně neskončil. Postaral se také o dvě následující branky Došwihu, na které mu postupně asistovali Dolejš a Novotný. Během třech a půl minut tak zkompletoval hattrick – 3:0! Poté se však připomněla i Jihlava, když skóroval Chovanec.

Jestliže byla první třetina vyrovnaná, tak ta druhá již nikoliv. Došwiháci jasně převzali otěže zápasu a šli si nekompromisně za vítězstvím. Nejprve se prosadil Schorník, který v tomto dvojzápase s Jihlavou tedy rozhodně přesnými zásahy nešetřil – 4:1. Pak ale zazářil pěknou ranou i jeho kolega z obrany Patrik Novotný, který nedal brankářce Klímové absolutní šanci. O další branku se zanedlouho postaral Dvořák, který vstřelil naprosto identický gól jako v prvním utkání, tedy do pravého horního růžku. A protože byli milevští obránci při ohromné střelecké chuti, Dolejš nabil Novotnému a ten se nemýlil podruhé. Za zmínku stojí devátý gól Došwiháků, kdy v oslabení vyrazilo opět vpřed duo Dvořák – Trojáček, prvně jmenovaný servíroval druhému do odkryté klece – 9:1. Ještě do konce druhé části stihli milevští branku s pořadovým číslem deset, a to z hole důrazného beka Schorníka.

Nenasytní Došwiháci však stále neměli dost a ve třetí části utkání se strhlo k pořádnému debaklu. Jihlavští nezvládali nápor domácích borců. Zbytek zápasu již kontrolovali svěřenci trenérů Trojáčka s Habartem balonek na polovině soupeře a přidávali postupně další a další branky. Všechny branky třetí třetiny obstarala dvojice Chalupa – Dolejš, přičemž druhý jmenovaný, dokonce dokázal vstřelit hattrick. Soupeři už se zmohli k pouhému jednomu gólu v poslední minutě utkání, a tak se výsledné skóre zastavilo až na konečné podobě 16:2! Milevští tak opanovali i druhé utkání play off a postoupili zaslouženě do druhého kola!

SK JIHLAVA – FBC DOŠWICH MILEVSKO 2:16 (1:3, 0:7, 1:6) 

Branky a asistence: 11. Chovanec (Cakl), 45. Dobiáš (Bratršovský) – 7. Trojáček (Dvořák), 9. Trojáček (Dolejš), 11. Trojáček (Novotný), 16. Schorník (Novotný), 18. Novotný, 19. Dvořák (Trojáček), 22. Novotný (Dolejš), 25. Baťala, 27. Trojáček (Dvořák), 28. Schorník (Trojáček), 32. Chalupa (Dolejš), 37. Vácha, 39. Dolejš (Trojáček), 43. Chalupa (Dolejš), 45. Dolejš (Chalupa), 45. Dolejš (Prokop). 
Střely: 16:28. Zákroky: Klímová 12 – Habart 14.
Sestavy: 
Jihlava: Klímová – Voslář, Kolář, Vrbický, Cakl, Bratršovský, Zatočil, Vencovský, Krčálová, Dobiáš, Svoboda, Kalinová, Procházková, Jirků, Adam, Chovanec.
Milevsko: Habart (Hejný) – Chalupa, Prokop, Novotný, Schorník – Trojáček, Dolejš, Dvořák, Baťala, Kodad, Vácha. Trenéři: Trojáček, Habart. 

Komentář trenéra Došwihu Michala Trojáčka: 
V prvním zápase se nám vyplatila bojovnost a vytrvalost v proměňování šancí. Druhý zápas byl z naší strany herně lepší než ten první a zaslouženě jsme postoupili. Děkujeme soupeři za zápasy.

K druhému kolu play-off vyjedou Došwiháci již nadcházející víkend do Světlé nad Sázavou, kde poměří síly se silným domácím Havlíčkovým Brodem. Oba zápasy se odehrají, stejně jako s Jihlavou, v jeden den.