Mužské áčko si odvezlo z Memoriálu Petra Adlera čtvrtou příčku

Od pátka 29. do neděle 31. července se ve Strakonicích uskutečnil desátý ročník Memoriálu Petra Adlera. Potřetí v historii u toho nechybělo mužské áčko, které během tří dnů sehrálo hned devět duelů. Turnaj tak posloužil jako první měření před nadcházejícím divizním ročníkem.

Na turnaj do Strakonic odcestovala promíchaná sestava mužů a juniorů. Pro některé mladší hráče šlo dokonce o premiéru v mužském týmu. Došwiháci byli na úvodní den nalosováni do skupiny B společně s okresním rivalem z Písku, Slavií Plzeň a Pelhřimovem, se kterými se během zahajovacího dne utkali. Na úvod turnaje přisoudil los do cesty ambiciózní Písek, kterému měli Milevští rozhodně co vracet. Došwiháci vstoupili do utkání lépe, dokázali si vypracovat během úvodní půle dvoubrankový náskok, který následně rychle po pauze navýšili brankou v oslabení. Písečtí sice dvěma slepenými brankami snížili, trefou do prázdné branky však Došwiháci potvrdili povedený vstup do turnaje. Ve druhém pátečním zápase se milevský celek utkal se Slavií Plzeň. V tomto duelu naopak Došwiháci rychle ztráceli a museli dotahovat. Plzeňští dokonce vedli už o dvě branky 3:1, Došwiháci i přesto zvládli utkání alespoň srovnat, a tak si oba týmy body rozdělily. Závěrečný zápas pátečního dne byl z herního pohledu nejlepším, avšak na body to tentokrát nestačilo. I díky nízké produktivitě si tentokrát vítězství připsal Pelhřimov, který zvítězil 2:0.

Ve skupině B tedy Milevští obsadili celkově třetí příčku, a tak je v sobotu čekala skupina horších celků z úvodního dne. Do Strakonic odcestovala na sobotu velmi rozsáhlá soupiska hráčů. Trenéři Dolejš s Jiříkem sobotní den pojmuli spíše jako teambulding, kdy hráči strávili celý den spolu už od útlého rána. Úvodní duel s Mostem už totiž přišel na řadu v osm hodin ráno. Došwiháci do duelu nevstoupili dobře a rychle prohrávali 0:3. I díky změnám v sestavě se podařilo milevským alespoň urvat ze zápasu jeden bod za remízu 4:4. Nadcházející dva sobotní duely už milevskému celku vyšly o poznání lépe. Těsně před polednem totiž Došwiháci nejprve rozstříleli 7:0 FBŠ Slavii Plzeň a v závěrečném zápase dne následně přehráli i florbalisty z Kadaně v poměru 3:1. Díky těmto výhrám Milevští ovládli svoji skupinu a ve čtvrtfinále je v neděli čekaly domácí Strakonice.

Souboj rivalů z Divize byl od začátku velmi vyrovnaný. Ve tvrdě hraném duelu šli do vedení Milevští v prvním poločase. Málokdo by čekal, že půjde o jedinou branku v zápase. Ani jeden z týmů se již nedokázal prosadit, a tak se mohli radovat Došwiháci, kteří opět po roce zamířili na strakonickém turnaji do semifinále. V něm přišla zřejmě nejtěžší turnajová zkouška, Milevští totiž vyzvali plzeňské FBC, jež v uplynulé sezoně vybojovalo postup do druhé nejvyšší soutěže. Utkání však bylo od startu velmi vyrovnané, Došwiháci se rozhodně svého soka nezalekli a v utkání i dlouho vedli. Bohužel dvě chyby těsně před koncem první poloviny překlopily vedení na stranu soupeře, který si již náskok nenechal vzít a zamířil do finále. Milevské čekal souboj o konečné třetí místo s Pelhřimovem. Souboj o bronz začal téměř ihned po skončení semifinále, Milevští tak neměli moc času na regeneraci, čehož využil soupeř a rychle se dostal do vedení. Došwiháci však nic nezabalili a rychle srovnali. Bohužel v této bitvě rozhodovala koncovka, kterou měli lepší soupeř. I díky neproduktivitě milevského celku se nakonec se zisku třetího místa radoval Pelhřimov, na milevské zbylo místo čtvrté.

I tak se však dá turnaj hodnotit jen pozitivně. Došwiháci zvládli porazit soupeře ze stejné soutěže, tedy divize. Navíc Milevští potrápili i týmy z vyšších soutěží. Během tří dnů sehrál milevský celek devět duelů, které leccos napoveděly před blížícím se startem sezony. Premiéru mezi muži si navíc odbyla řada juniorů, ani jeden z nich se na turnaji rozhodně neztratil!

Svůj pohled na turnaj nabídl i trenér Lukáš Dolejš: Na tento turnaj jsme vyjeli už po několikáté. Koná se v období, kdy nám přechází kondiční příprava do té herní. Tím pádem vždy přivítáme odehrát co nejvíce zápasů s kvalitními soupeři a zároveň tento turnaj bereme jako tmelení nové party na novou sezonu.  Díky postupu do semifinále se nám povedlo odehrát devět zápasů, což je parádní. V jednotlivých zápasech jsme si zkoušeli i různé sestavy a já jsem moc rád, že během těch tří dnů se protočilo velké množství hráčů. Zkoušeli jsme si i jiné varianty řízení zápasu s velkým zapojením hráčů. O výsledek nám v tomto turnaji nikdy moc nešlo, ale na druhou stranu jsme rádi za postup do semifinále. Narazili jsme i na soupeře z vyšších soutěží, což má vždy kladný přínos. Jsem rád, že i samotní hráči si mohli mezi sebou ledacos probrat a věřím, že vše toto nás posune v poslední fázi přípravy a hlavně do startu v novém ročníku divize. Díky všem za předvedené výkony a těším se na další průběh sezony. 

Turnaj zhodnotil také univerzál David Staněk: V rámci letní přípravy jsme opět vyrazili na Memoriál Petra Adlera do Strakonic. Zastoupení týmů bylo letos opravdu kvalitní. Na turnaj jsme odjeli s mladým týmem, ve kterém se nacházeli junioři i dorostenci. Během soboty jsme si udělali důležitou poradu, která nám ukázala hodně věcí. V celkovém součtu nám turnaj vyšel opravdu dobře, i herní projev nebyl z naší strany vůbec špatný. Je škoda, že nám uteklo pódiové umístění, ale rozhodně se nemáme za co stydět.

Sestava: Kahoun, Zeman, Habart, Hejný – Plocha, Čáp, Chalupa, Kotrba, Prokop, Stráňka, Černý, Staněk, Trojáček L., Trojáček J., Dvořák, Keyzlar, Dolejš P., Dolejš D., Hrůza, Volf, Kolín Doubek