PŘEDSEDA LUKÁŠ DOLEJŠ HODNOTÍ UPLYNULOU SEZONU

 1 . Jakou má milevský florbal za sebou sezónu v porovnání s těmi předchozími? Považujete ji za úspěšnou?

Na začátku sezóny jsme přihlásili do oficiálních soutěží rekordních 14 družstev včetně dvou dívčích. Bylo to pro nás něco nového, a proto jsme byli ve velkém očekávání, jak vše dopadne. Po skončení sezony musím říct, že to dopadlo na výbornou. Pamatuji si nadpis článku v MN před rokem, kde bylo uvedeno, že jsme prožili nejúspěšnější sezonu v dosavadním trvání našeho klubu. Musím říct, že letošní sezona ji trumfla a celý klub tento velmi náročný ročník zvládl a dokonce dosáhl i výrazných sportovních úspěchů. Za to je třeba poděkovat nejen všem hráčům, ale i všem okolo. Rodinným příslušníkům, sponzorům, městu a hlavně všem trenérům, kteří po celou sezonu odváděli perfektní práci a dokázali ve svém volném čase všechny kategorie výrazně posunout nejen v herních činnostech.

2. Začněme u dospělých. Áčko mužů skončilo v Jihočeské lize šesté, splnilo to vaše očekávání?

Ano splnilo. Naši muži loni postoupili z nižší soutěže a měli za úkol se v té nové rozkoukat a posbírat nové zkušenosti. To se podařilo. Myslím, že během sezony sehráli celou řadu velmi vydařených zápasů a jejich výkonnost postupně stoupala.

3. Nemáte do budoucna ambice hrát vyšší soutěž, která by Milevsku bezesporu slušela?

Tuto ambici v dlouhodobém výhledu celého klubu rozhodně máme. Cílem je aby se v Milevsku hrála nejvyšší možná soutěž minimálně na národní úrovni. Myslím, že krajské přebory v jakémkoliv sportu v našem sportovním městě je málo. Jsme velmi mladý oddíl. Naši odchovanci začínají teprve ročníky 2000 a níže, tedy jsou teprve v juniorské kategorii. Postupným dorůstáním, zařazováním a doplňováním mužské kategorie těmito hráči budeme cílit k těmto metám a postupování v soutěžích výš.

4. Premiérovou účast v Jihočeském přeboru, tedy nejnižší soutěži, má za sebou rezerva mužů. Splnil nový tým svůj účel? Předpokládám, že za něj hráli především mladí hráči…

Hráli, ale nejen ti. Naše béčko bylo určeno i pro hráče, kteří to chtějí zkusit doopravdy v oficiální soutěži. Toto družstvo mě osobně velmi mile překvapilo. Přišlo hodně hráčů, kteří florbal hrají v Milevsku různě po tělocvičnách. Za toto jsem velice rád, protože se jasně ukázalo, že s florbalem se dá začít i v dospělejším věku. Chlapi udělali skvělou partu a myslím, že se florbalem velmi baví a o to hlavně šlo. Že se jim povedl tento parádní výsledek je bonus navíc.

 

5. Velikého úspěchu dosáhli junioři, kteří ovládli Jihočeskou ligu. Čekal jste to, nebo vás jejich umístění překvapilo? Jakou budou v příští sezóně hrát soutěž? Bude následovat postup?

Abych pravdu řekl, úplně mě to nepřekvapilo. Všechny hráče dobře znám a vím, že kostra tohoto týmu je velmi kvalitní. Jsou to hráči, kteří v loňské sezoně vybojovali v dorostu postup do první ligy a v letošní sezoně se ještě výkonnostně posunuli. To, že občas ztratili nějaké body, bylo hlavně důsledkem marodky nebo krátké nesoustředěnosti na zápasy. Jsem velice rád, že se ke konci sezony semkli a dovedli ji až k titulu. Rozhodně si to zasloužili. Co bude dál? Máme ambici hrát co nejvyšší republikovou soutěž. Kluci na to mají a určitě by to pro ně byla velká výzva. Do této KB ligy se nepostupuje, ale přihlašuje. Nakonec dle různých koeficientů se vybere 24 týmů. Za klub mohu říct, že uděláme, co bude v našich silách, aby se tato soutěž v Milevsku hrála.

6. Velmi dobře na tom byli i dorostenci, kteří si z celostátní první ligy zajistili účast na mistrovství republiky. Dosáhli asi svého maxima, že?

Po loňském postupu do nejvyšší republikové soutěže jsme úplně nevěděli, do čeho jdeme. Na začátku sezony jsme si dali jasný cíl – udržet 1.ligu. Jak sezona běžela, tak se postupně ukazovalo, že máme i na víc. Ve finále z toho bylo druhé místo v naší skupině, což beru jako něco neskutečného. Ale když se podívám, co za tím bylo, tak musím říct, že si to kluci zasloužili. Celou sezonu opravdu makali a přistupovali zodpovědně ke každému tréninku. Vytvořila se skvělá parta, což jak se ukázalo, bylo velmi důležité. To, že jsme postoupili mezi dvanáct nejlepších týmů v republice a hráli na MČR byl sen, který jsme si nádherně užili. Samozřejmě, že se v Ostravě ukázalo, že extraligové kluby jsou o hodně dál, ale výsledek s Brnem ukázal, že i s takovými giganty se dá hrát rovnocenný zápas. Tahle parta kluků je pro celý klub velmi perspektivní a vím, že ještě neřekla své poslední slovo.

7. K účasti na republikovém šampionátu byli blízko i starší žáci, kteří nezvládli baráž proti vítězi Vysočiny, jimž byl Žďáru nad Sázavou. To bylo asi veliké zklamaní, že?

Starší žáci jsou dalším týmem, který udělal celému klubu velikou radost. Stali se vítězem Jihočeské ligy a přeborníkem Jihočeského kraje. Díky spojení s krajem Vysočina se museli poprat o účast na MČR. To, že se to nepovedlo, bylo chvilkové zklamání, ale když se koukneme na celou sezonu tak jim nemám co vyčíst. Celou sezonu jasně ovládli, jen jednou prohráli a ve 22 zápasech nastříleli 306 branek. Musím, ale i připomenout druhý tým starších žáků. Těm se výsledkově tolik nedařilo, ale když jsem viděl zápasy na začátku a na konci sezony byl tam vidět velký posun. Někteří hráči se dostali i do týmu modrých. Jsem rád, že máme další kostru hráčů v tomto ročníku, se kterým se dá pracovat na vysoké úrovni v následujících sezonách.

8. Jak jsou na tom mladší kategorie? Jste spokojený s počtem dětí? Narůstá stále?

Do chlapeckých soutěží zasáhli dva týmy mladších žáků, tři týmy elévů a jeden tým přípravek. Na začátku sezony jsme si do konceptu dali vytvořit v jednotlivých kategoriích co nejvíce týmů , aby kluci hodně hráli a získávali herní praxi. V těchto soutěžích ještě nehledíme na výsledky, ale snažíme se hráče rozvíjet po všech stránkách. Snažíme se u nich vybudovat vztah ke sportování a postupně přidávat herní dovednosti spolu se základními fyzickými předpoklady. Myslím, že všechna družstva sezonu zvládla a kluky florbal a sportování velmi baví, což je největší odměna pro všechny trenéry.  Členská základna se nám stále narůstá, což beru jako jasný odraz toho, že práce trenérů a vůbec celého klubu má nějaký smysl a je schopna nabídnout všem vynikající zázemí pro sportování. V současné době už máme 180 aktivních sportovců což je proti loňské sezoně navýšení o 32 členů.

9. Milevsko se také může pochlubit dvěma dívčími týmy. Jaké s nimi máte plány do budoucna?

Jsem moc rád, že se nám dívčí kategorie začínají takto rozjíždět. Na začátku sezony jsme vytvořili dvě družstva. Mladší žákyně a elévky. Holky tento sport začal úžasně bavit a během sezony přišlo 10 nových hráček. Na začátku sezony bylo znát, že spousta hráček nemá zkušenosti, ale v průběhu roku se velmi posunuli a jejich florbalový um stále stoupá. Plány jsou jasné. V této práci pokračovat a dále se snažit rozvíjet celou dívčí základnu. V obou týmech je parádní atmosféra, skvělá parta a o tom dívčí sportování hodně je. Takže i touto cestou zvu další děvčata do našich řad.

10. Plánujete do příští sezony přivést napříč všemi kategoriemi nějaké posily?

Jsme klub, který staví hlavně na svých odchovancích. Máme postavený sportovní koncept celého klubu na tom, že naší prací s mládeží budeme vychovávat svoje talenty. Správnost této cesty už se ukazuje a už teď máme ve svých řadách hráče velmi vysoké úrovně. Na druhou stranu se nebráníme, když si u nás někdo bude chtít zahrát vyšší soutěž než v jeho mateřském klubu. Ale to jsou počty v řádu jednotlivců.

11. Spolupracujete s okolními florbalovými oddíly, nebo se jedná o boj o každého hráče?

Spolupracujeme. V kraji jsou dva silné mládežnické kluby. Budějovičtí Štíři a pak my. Každý tento oddíl má své kluby, s kterými spolupracuje trochu více. Za náš milevský klub mohu říci, že dobrá spolupráce je s kluby z Písku a ze Strakonic. Další velmi dobrou spolupráci máme s extraligovými Ivanti Tigers.

12. Přestože je po sezóně, práce pro vás nekončí, že? Pracujete už na přípravě nového ročníku?

Všichni hráči teď mají odpočinkovou část sezony. Sice nás čekají ještě nějaké důležité turnaje, ale tréninkové tempo se velmi zvolnilo. Je to velmi důležité pro nadcházející sezonu, aby si hráči odpočinuli. Pro práci vedení klubu je naopak tato část ročního období velmi důležitá a náročná. Velmi nám, ale pomohl začátek loňské sezony, kdy jsme si jasně nadefinovali krátkodobé, ale i dlouhodobé cíle. Zpracovali jsme si veškerou trenérskou činnost a tréninkové jednotky sjednotili a rozplánovali do detailů. To je v současné době taková naše kuchařka, které se všichni držíme. Dále se tvoří družstva pro další sezonu. Hodnotí se uplynulá sezona po finanční stránce. No prostě té činnosti je hodně, ale když pracujete ve výborném kolektivu, který táhne za jeden provaz tak se dá zvládnout všechno.

13. Jaký by podle vás měl být? Máte nějaké přání?

Mé přání je na začátku každé sezony stejné. Aby nás naše práce bavila, byla ve skvělé atmosféře našeho kolektivu. Abychom ke sportování přiváděli stále více a více dětí. A ti kteří k nám přijdou, aby se u nás cítili spokojeně a florbalem se bavili. Ze všeho nejvíc si , ale přeji aby sezona proběhla bez zranění a úrazů.

Co se týká sportovních přání, tak bych chtěl aby jsme ve všech mládežnických kategoriích hráli v těch nejvyšších soutěžích. Aby sportovní úroveň hráčů stoupala a tvořili se týmy, které se opět během sezony výrazně posunou. Po třech extraligových zápasech žen bych rád do Milevska také přivezl nejvyšší extraligu mužů. Připravujeme náš vyhlášený sportovní příměstský tábor DOŠWIHÁČEK 2018. Opět bychom se zase rádi zúčastnili spousty mimosportovních aktivit, protože to prostě k nám patří a všichni se při nich parádně bavíme.

A přání na závěr? Bavme se všichni sportem a spoustu věcí berme sportovně!

 

Pavel Pubal (MN)