Když se k srdíčku přidá výborná parta, tak je zaděláno na úspěšnou sezonu, říká trenér juniorů a mužů Lukáš Dolejš

Již téměř čtrnáct dní polykají junioři společně s mužským áčkem tréninkové dávky v rámci letní přípravy. Je třeba se však ještě ohlédnout za sezonou uplynulou, která pro klub byla z pohledu elitních kategorií tou nejúspěšnější.

Junioři si během sezony dokázali vyšlápnout na kluby, jejichž základny jsou mnohonásobně větší, než je tomu u nás. Mužské áčko odehrálo první kompletní sezonu v celostátní Divizi a okamžitě se zařadilo na špičku soutěže. Pouhý jediný bod poté chyběl nejmladšímu týmu v celé soutěži k postupu do play-off. Jak sezonu viděl trenér obou kategorií Lukáš Dolejš? To jsme s ním v probrali v tradičním posezónním rozhovoru.

Máte za sebou další juniorskou sezonu. Jak jsi jí viděl z tvého pohledu? 
Ta sezona měla dvě trošku odlišné poloviny. Do konce roku 2021 ještě mohli hrát hráči roníku 2002, což bylo na týmu znát, protože už takhle spolu kluci hráli delší dobu. Po novém roce se formoval trošku nový tým a chvíli trvalo, než jsme se zase nadechli. Celkově ta sezona byla velmi úspěšná a mám z toho velkou radost.

Do play-off jste se nedostali pouze o skóre. Jak moc dlouho tohle bolelo?
Myslím, že jenom chvíli. Všichni jsme si pak uvědomili, co jsme dokázali. Hráli jsme vyrovnané partie s týmy z nejvyšších soutěží. Získali velmi cenná vítězství nad soupeři, které jsme nikdy předtím neporazili. A i herní projev byl velmi sympatický, což mi dělalo radost.

Kde se sezona podle tebe lámala?
Lámala se na přelomu roku, jak jsem říkal. Odešli hráči narozeni 2002 a my jsme museli měnit styl hry a zapracovat nové hráče v nových rolích. To nás sice stálo pár bodíků, ale důležitější pro nás je, že ti kluci to celkem zvládli a posunuli se ve své sportovní výkonnosti. Jsem moc rád, že jsme zapracovali řadu dorostenců, věřím, že se nám to vše vrátí v následující sezoně.

Podle počtu získaných bodů šlo však o nejúspěšnější sezonu mezi elitou. Souhlasíš s tím?
Jednoznačně. Sbírali jsme body s velmi těžkými soupeři a to i na jejich hřišti. Toho si moc vážím. Kluci ukázali i velmi silné morální vlastnosti, to se na hřišti vždy projeví. Myslím, že jsme dost soupeřů zaskočili a během sezony si získali velký respekt. Není to tak obvyklé, aby tým z malého města naháněl a někdy i přehrával florbalové giganty. Jsem rád, že se to povedlo právě nám.

Co bylo hlavním pilířem k úspěchu?
V našem klubu je to pořád stejné. Rozhoduje srdíčko, a když se k tomu přidá vynikající parta je zaděláno na úspěšnou sezonu. Samozřejmě kluci museli být velmi dobře připraveni po kondiční stránce. To jsme v létě opravdu odmakali poctivě a vyplatilo se. Většina hráčů jde s námi od malička a projevuje se celý tréninkový proces napříč klubem. Za to jsem moc rád.

Jak se uplynulá sezona lišila od těch předešlých?
Jednoznačně ji ovlivnila pandemie koronaviru. Neustálé karantény či onemocnění výrazně vstupovali do složení týmu v jednotlivých zápasech. Opravdu to byl někdy boj větší mimo hřiště. Poskládat tým aspoň v přijatelném počtu bylo mnohdy velmi obtížné. Někteří kluci hráli i ve dvou kategoriích a opravdu měli naloženo. O to víc přede všemi smekám klobouk.

Co letošní tým charakterizovalo a jaké byly jeho přednosti a slabiny?
Učitě dobrá parta a srdíčko. Do každého zápasu jsme se šli poprat o vítězství a nechat na hřišti všechno. Myslím, že jsme vynikali v rychlém přechodu do útoku z velmi dobře zabezpečené obrany. Když k tomu přidám pohotové zakončení, tak to bylo krásné podívání. Co mě zklamalo byl přístup některých kluků z rezervního týmu, kteří nebyli tak poctivý v přístupu, jak jsem očekával. To je pro mě taková menší kaňka.

Působil jsi zároveň i jako trenér mužského áčka. Jak těžké bylo skloubit dohromady obě kategorie?
Jsme menší klub, a tak provázanost mezi kategoriemi je důležitá. Já v tom vidím jenom pozitiva. Kluci si zahrají za starší kategorii a získávají hodně zkušeností. To je posouvá, i když je to někdy velmi náročné. Někteří borci odehráli i tři zápasy za víkend, to je opravdu velký počet. Jestli se ptáš na mě, tak to jde dobře. Všechny kluky dobře znám, a tak vím, jak s nimi pracovat během zápasů v obou kategoriích.

Sezona mužského áčka dopadla také těsným nepostupem do play-off. V první kompletní sezoně z toho hned bylo umístění v horních patrechtabulky. To se asi hodnotí povedeně, že?
Určitě. Kdo by na začátku sezony čekal, že skončíme takhle vysoko. Byla to povedená sezona. Ale hlavně sezona, kterou jsme poprvé komplet odehráli v Divizi. Strašně moc nám to dalo. Zpracovali jsme řadu pozitivních i negativní věcí, rozhodně se máme se od čeho odpíchnout v sezoně nové. Celostátní soutěž je prostě něco jiného, já pevně věřím, že nás uplynulá sezona posune dál.

Během sezony ti na lavičku přibyl parťák v podobě Marka Jiříka. Změnila se nějak tvoje role?
Mára je dobrý strateg, dobře čte hru. To doplnění bylo skvělé pro všechny strany, já jsem za něj moc rád. Dobře se doplňujeme a věřím, že naše dvojice dá klukům ještě více do nové sezony.

Výrazněji rozhodly o nepostupu do play-off ztracené body v průběhu podzimu s papírově slabšími soupeři, souhlasíš se mnou?
Určitě ano. Tam se to podle mě lámalo. Ztráty bodů s týmy ze spodku tabulky se prostě nesmí stávat, pokud chceme zase pomýšlet na nejvyšší patra. To je jednoznačné poučení do nové sezony. Chce to však mít širší kádr, abychom na zápasy nejezdili v různě poslepované sestavě o deseti lidech, což se asi dvakrát stalo. Bohužel nemocem neporučíš. Víme o tom a změníme to.

Jaké bys vyzdvihl přednosti mladého divizního týmu, a kde naopak byly nedostatky?
Jak jsi říkal, jsme velmi mladý tým, myslím že nejmladší v celé soutěži. Takže občas jsme ještě hráli takovým juniorským způsobem, což někdy ještě zafungovalo, ale spíš to nebylo dobře. Na druhou stranu to mládí beru jako výhodu. S řadou hráčů jdu od mladších žáků, ti kluci už toho mají po sportovní stránce hodně za sebou. Je to velmi úspěšný mládežnický tým, až tomu dáme dospělácké parametry, tak to bude šlapat ještě víc. Už druhá půlka sezony ukázala, že to půjde a budeme to umět. Je to skvělý tým, já mu hodně věřím.

V posledním zápase ligové sezony s Pískem se rozhodovalo o postupu do play-off, zápas se odehrál před výbornou kulisou. Bylo to správné završení sezony, avšak s hořkou tečkou na konec.
Ten zápas byl výborný, měl náboj, šlo o hodně. Hodně tomu udělala také skvělá kulisa z obou fanouškovských táborů. Takové zápasy potřebujeme hrát, abychom se co nejvíce obouchali a nabrali zkušenosti. V budoucnu nás takových zápasů čeká určitě mnoho a já se na ně moc těším.

Projde kádr před novou sezonou výraznějšími změnami?
Kádr se nijak extrémně měnit nebude. Věříme klukům, kteří zde hrají již několik let. Jednáme o příchodu jednoho hráče, který by byl jistě přínosem pro tým, věřím, že se to podaří. Po povedené sezóně je naopak zájem o naše hráče, uvidíme, jak to celé dopadne. Určitě však nepůjdeme cestou přivádění řady hráčů odjinud, kádr chceme jen doplnit. Jsem si jist, že kluci naši důvěrou v nové sezóně splatí.

Jaký je nyní program. Odstartovali jste nedávno letní přípravu. Co tým čeká?
Kluci měli dostatečné volno, aby se odreagovali. Spousta z nich dělalo maturitu nebo zkoušky na vysokých školách. Měli jsme dlouho dobrovolné tréninky, kdo měl zájem a chuť, tak dorazil. Od startu června do toho začínáme šlapat naplno. Čeká na nás spoustu výzev, a jak znám došwihácké srdíčko, tak se všichni na to moc těšíme. Věříme, že budeme mít i nadále spoustu tak skvělých fanoušků, jako tomu bylo v uplynulé sezoně, za což bych chtěl moc poděkovat. Věřím, že nás čeká ještě o stupínek lepší sezona, než ta předchozí.

Luky, mockrát děkujeme za rozhovor. Ať se všechny přání v nové sezoně naplní!