Divize startuje! Na koho narazí muži A?

Již v sobotu 10. září odstartuje nový ročník celostátní divize. Pro mužské áčko půjde již o třetí sezonu v této soutěži. Kdo na svěřence Lukáše Dolejše a Marka Jiříka čeká v sezoně? Prošel kádr změnami?

Došwiháci byli pro letošní sezonu nalosováni do divizní skupiny B, kde se střetnou s již de facto tradičními soupeři. Nechybět budou derby souboje s Pískem či Strakonicemi. Bitvy s Jindřichovým Hradcem, Dačice nebo rezervou českobudějovických Štírů. Za hranice našeho kraje se poté Milevští vydají v duelech s Gorilami Plzeň, rezervou Slavie Plzeň, Rokycany, Panthers Praha U23 či Wizards DDM SO Praha 10. Poslední dva zmiňované celky jsou společn se Soběslaví a rezervou Slavie Plzeň nováčky soutěže. Zmíněné celky nahradily sestupující Pacovské Honzíky, Kaplici a FA České Budějovice, a také postupují Slavii Plzeň.

„Z Národní ligy spadli Wizards, u nich opravdu nevím, co očekávat. To nám spíše ukáží časem jejich výsledky. Dále tu máme pořád trio Písek, Strakonice a Gorily, kteří budou opět velmi silní a budou se chtít rvát o Play up. Pořád u nás v divizi zůstal nevyzpytatelný střed tabulky, kde se nachází týmy, jenž občas silným berou a slabým dávají. Štíři a Jindřichův Hradec, kteří jsou doma hodně nepříjemnými soupeři, Dačice a Rokycany. Ti sice loni proti nám dobře nezahráli, ale jsou to rovněž soupeři proti nimž se nehraje úplně lehce. Do téhle skupiny se podle mě přidají i Panthers. Z nižší soutěže postoupila rezerva Slavie a Soběslav. Tam nám spíše taky ukážou až samotné výsledky to, jak kluci zvládli přechod o stupínek výše.“ hodnotí divizní skupinu trenér Marek Jiřík.

„Myslím si, že skupina je oproti loňsku atraktivnější a těžší, rozhodně nás čekají těžké zápasy každý týden. Určitě zajímavé budou derby souboje s Pískem a Strakonicemi. Dále také bitvy s Jindřichovým Hradcem budou určitě vypjaté. Promluvit do horních pater budou chtít určitě i Wizards a brát silným budou i Panthers, kteří budou mít určitě také kvalitu. Bude zajímavé to sledovat, bude klíčové bodovat víkend co víkend, “ navazuje kapitán týmu Adam Černý.

Kádr Došwiháků prošel minimálními změnami. Jeden příchod se však udál a byl to výrazný příchod. Do Milevska totiž na hostování zamířil Matěj Doubek. Třicetiletý útočník patří řadu let k nejvýraznějším tvářím Divize. Tým doplnili navíc talentovaní junioři. „Jsem kritickým trenérem, ale světě div se, jsem s týmem opravdu spokojený. Potřebovali jsme přivést někoho zkušeného, to se nám povedlo díky Matěji Doubkovi. Už v poháru nám ukázal, že pro tým bude neskutečně platný. Dále nám dospěli další kluci z dorostu, kteří skvěle zapadli do týmu. Někdo samozřejmě ten přechod z mládeže do dospělého florbalu zvládá hůř, ale například čtveřice Adam Dvořák, Eduard Chalupa, Jakub Trojáček a Petr Heřmánek s tím nemá žádný problém. V týmu začíná vznikat konkurece, což je jenom dobře. Alespoň budou mít hráči důvod více trénovat, “ spokojeně vysvětluje Jiřík.
„Matěj bude jednoznačně velkou posilou, což ukazuje od začátku. Jeho zkušenosti jsou výrazné, jsme mladý tým, takže tohle je to, co jsme potřebovali. Jsem rád, že se dobře začlenili i naši další junioři. Máme díky tomu širší kádr a nutí nás to stále makat. Díky tomu děláme velké pokroky, což se pak projevuje na hřišti, “ říká Černý.

S jakými ambicemi Došwiháci vstoupí do dalšího divizního ročníku? Podle Jiříka to jsou ty nejvyšší. „Letos jsou v týmu ambice jasně nastavené. Nechceme nic jiného než play up. Následně bychom se samozřejmě rádi poprali o postup do Národní ligy. Sám ze své hráčské kariéry vím, jak je náročné zvládnout série o postup, v této fázi velmi často rozhodují zkušenosti místo kvality daného celku. I tak doufám, že tým ukáže svoji chuť po úspěchu a dokážeme do Milevska dostat vyšší soutěž. Jako fanoušek dobrého jídla bych to řekl jednoduchým způsobem. Loňská sezóna byla předkrm, teď bych si rád dal hlavní chod. Budu moc rád, když nás budou chodit podporovat fanoušci, “ odhodlaně líčí lodivod milevské střídačky.

„Tým máme opravdu kvalitní, máme sílu, což jsme si v přípravě ukázali. Doufám, že na to navážeme v sezoně. Je potřeba potvrzovat dobré výkony víkend co víkend, nesmíme si dovolit ztrácet. Ukázali jsme si loni, že ztráty s papírově slabšími soupeři nás poté stojí důležité body. Jsme zase o rok starší, zkušenější, vyzrálejší. Věřím, že se letos mohou dít velké věci. Doufám, že nás k tomu budou pomáhat fanoušci. V minulém roce byla jejich podpora skvělá, s Hradcem se na to navázalo. Hrajeme se nám doma poté skvěle, což potvrzujeme výsledky. Už se těším, až to začne, “ zakončuje Černý.

Jak již bylo zmíněno, Došwiháci zahájí nový ligový ročník tuto sobotu, kdy do města vzduchotechniky zavítá nováček ze Soběslavi. Úvodní buly zápasu bude vhozeno v 18 hodin. Přijďte kluky podpořit přímo do haly!