Muži A řádili o víkendu v Chýnově

Novou pohárovou sezonu odstartovalo o víkendu mužské áčko. Došwiháci odcestovali k zápasům 1. kolo Poháru Českého florbalu do nedalekého Chýnova, kde během soboty a neděle svedli bitvy se čtyřmi protivníky.

Došwiháci odcestovali do Chýnova v namíchané sestavě, někteří stálí hráči nastoupili do pouze některých zápasů, někteří trenérům k dispozici nebyli vůbec. Cílem bylo také dát šanci mladým juniorům, kteří bojují o svoji šanci. Svojí oficiální premiéru v mužském áčku si během víkendu odbyla trojice Daniel Dolejš, Jan Sedlák a Matěj Duba. Hned dalších pět hráčů sice už za áčko někdy nastoupilo, avšak věkově stále patří mezi juniory. Víkendová sestava tak byla opět velmi omlazená. To však neměnilo nic na tom, že Došwiháci vyrazili do Pelhřimova s jasnými cíli, posunout opět svojí hru a zajistit si postup do dalšího kola z co nejlepší pozice.

Jako první se milevskému týmu v sobotu dopoledne postavil do cesty Vimperk, tedy celek hrající Regionální ligu. Favorit zápasu byl tedy jasný a ukazovalo se to hned od úvodu. Na první branku jsme totiž čekali pouze sedmnáct sekund, když se prosadil Martin Dolejš. Většina zápasu se odehrávala na půlce Vimperku, na které si Milevští dělali co chtěli a užívali si zápas. Výsledek zápasu postupně navyšovali a navyšovali. Soupeř však předvedl sympatickou bojovnost, nic nezabalil a stále se snažil hrozit z rychlých protiútoků. Nakonec se mu podařilo tři využít a zaznamenal tak alespoň symbolický úspěch. To střelecká potence Došwiháků byla o něco vyšší. Protože osm sekund před koncem branka Adama Dvořáka nakonec uzavřela skóre na vysokém výsledku 22:3 pro milevský tým.

Ještě v sobotu poté čekala na Došwiháky zřejmě největší víkendová výzva, střetli se totiž s dlouholetým účastníkem Národní ligy a soupeřem do další sezony, Pelhřimovem. Hned od úvodu bylo jasné, že to nebude jednoduché utkání, hrálo se ve vysokém tempu. Skóre zápasu otevřel Adam Dvořák, pro kterého šlo o specifický víkend. V Chýnově totiž mladý útočník bydlí, a tak si zahrál na de facto domovské půdě. I kvůli tomu obdržel od spoluhráčů kapitánskou pásku a celý víkend tak tým vedl jako kapitán. A vedl ho úspěšně, protože o dvě minuty později Petr Dolejš navýšil vedení, které však soupeř ještě do třetiny korigoval. Ve druhé části padla vždy jedna branka na každé straně. Nejprve se prosadil Daniel Dolejš, na kterého reagoval kapitán soupeře Knězů a do třetí třetiny se tak šlo za stavu 3:2. Třetí patnáctiminutovka už však byla v režii Došwiháků. Ti nasázeli do branky soupeři hned pět branek a defintivně rozhodli o své výhře. Milevští tak před sezonou zapsali cenný skalp, jelikož se s Pelhřimovem utkají hned na konci září a vítězství v poháru jim může dodat potřebné sebevědomí.

Nedělní program poté odstartoval soubojem se Světlou nad Sázavou, která se v posledním roce poroučela z Divize a v nadcházející sezoně bude bojovat o návrat zpět do celostátní soutěže. Utkání začalo pozvolna z obou stran. Došwiháci se v neděli ráno těžko dostávali do tempa, i tak však po první periodě vedli o dvě branky. Na branky nejbohatší byla druhá část, kdy Milevští zintenzivnili svoji hru, což neslo ovoce. Během prostřední periody se prosadili hned pětkrát a rozhodli o své výhře. Tu však ve třetí části ještě navýšili, dalšmi čtyřmi branky. Navíc ani jednou neinkasovali, a tak se brankář Luboš Zeman mohl těšit z udrženého čistého konta. Nebylo to však jednoduché, soupeř rozhodně nedal svoji kůži lacino a z protiútoků hrozil nebezpečnými brejky. Došwiháci si tak po další vysoké výhře definitivně zajistili první místo v pohárové skupině.

Došwiháci se však neuspokojili a do posledního zápasu víkendu s českobudějovickým Meťákem šli správně nastaveni, šli se florbalem bavit, což také ukázali na hřišti. Začátek sice nebyl ideální, po dvou rychlých brankách se soupeř dostal na kontakt. Od té doby byl však na hřišti už pouze jeden tým. Milevští na hřišti dominovali, dovolili si řadu věcí, které by si za normálního stavu zřejmě nedovolili a diváky tak museli rozhodně bavit. Po řadě pohledných akcích navyšovali stále své vedení. Soupeř postupně rezignoval na jakoukoliv útočnou snahu, a tak se hra odehrávala téměř výhradně na obranné polovině soupeře. Diváci se nakonec v chýnovské sportovní hale dočkali vyzývané dvacítky, když na konečných 20:1 uzavřel na konci zápasu Adam Černý.

Turnajová sestava: Zeman, Kahoun – Plocha, Keyzlar, Staněk, Čáp, Sedlák, Chalupa, Duba – Černý, M. Dolejš, L. Trojáček, D. Dolejš, Hrůza, P. Dolejš, Dvořák, Novotný, J. Trojáček, Heřmánek, Odložilík.

Došwiháci tak úvodní kolo poháru projeli jako nůž máslem, bez zaváhání a potvrdili tak svojí dobrou formu v přípravě. Milevští nastříleli během čtyřech zápasů dohromady jedenašedesát branek, což bylo nejvyšším číslem napříč všemi pohárovými skupinami. Šanci v áčku navíc dostali další nováčkové, kteří se rozhodně neztratili a plnohodnotně se zabudovali do kádru. Povedený víkend, jak se patří!

Teď už se však všechny zraky ubírají k druhému pohárovému kolo. Došwiháci k němu vyrazí nadcházející neděli do Klatov, kde od 18 hodin vyzvou tamního ambiciozního nováčka Divize!

Ohlasy po úvodním pohárovém kole:

Trenér Marek Jiřík: Víkend v Chýnově nám vyšel na 100%. Do 1.kola poháru jsme šli s cílem vyhrát skupinu a to se nám povedlo. V některých zápasech jsme měli problém s nasazením a s chutí jít si pro góly. I přesto hodnotím celý tento víkend velmi pozitivně. Už teď se těšíme na další kolo do Klatov.

Nováček Daniel Dolejš: První zápasy za áčko jsem si moc užil, poprvé jsem mohl přivonět k mužské soutěži. Bodově se mi dařilo, za to jsem byl moc rád, nicméně máme ještě dost práce před sebou a musíme makat dál.

Turnajový kapitán Adam Dvořák: Čtveřici pohárových utkání v Chýnově hodnotím určitě pozitivně. Zvládli jsme jednoznačně a bez konkurence opanovat celou pohárovou skupinu F, navíc s krásným skórem na kontě. Občas naše hra vypadala lehce ospale, ale bylo to tím, že jsme se přizpůsobili hře soupeřů. Velmi nás těší sobotní výhra nad Pelhřimovem, která nám ukázala, jak na tom jsme. Předvedli jsme srdnatý výkon a došli si pro pohodové tři body. Nyní se už těšíme na nedělní utkání 2. kola v Klatovech, kam si jedeme pro postup!