Foto: Jindřich Schovanec

Áčko urvalo v Klatovech postup do třetího pohárového kola

Foto: Jindřich Schovanec

V neděli 27. srpna vyrazilo mužské áčko k pokračování Poháru Českého florbalu do Klatov, kde vyzvali místního nováčka Divize v rámci druhého kola. Došwiháci byli v zápase favoritem, avšak na západě Čech je nečekalo proti ambicióznímu celku nic jednoduchého.

Došwiháci vyrazili do Klatov v neúplné sestavě, trenérovi Marku Jiříkovi chybělo několik stabilních hráčů sestavy. Šanci tak opět dostali junioři, kteří se předvedli v dobrém světle už v prvním pohárovém kole. Klatovy jsou nováčkem Divize, jak již bylo zmíněno, tak velmi ambiciózním nováčkem. Do svého kádru totiž přivedli několik zajímavých posil a do zápasu šli silně namotivováni. Došwiháky tak čekala, jak se i ukázalo, těžká šichta.

Utkání začalo pro milevské skvěle, hned po osmapadesáti sekundách otevřel skóre Adam Dvořák. Klatovy měly šanci srovnat při vyloučení milevského celku za špatné střídání, to se jim však nepovedlo. Uspěly až ve 12. minutě, kdy rychlý protiútok zakončil přesnou střelou pod horní tyč Holý. Došwiháci ale dokázali rychle reagovat a opět překlopit vedení na svojí stranu, když ještě v té samé minutě se prosadil David Kolář. To v první periodě nebylo ze strany milevského týmu vše. Doubek našel zpoza branky Davida Staňka, který mířil přesně a výsledek první části ještě uzavřel čtyřiadvacet sekund před úvodní sirénou Jan Keyzlar.

Ve druhé části jsme si počkali na branku až do 27. minuty. Sám před klatovským brankářem se ocitl Adam Černý a po úspěšné kličce zamířil přesně. Touto brankou se však odstartoval brankostroj druhé části. Hned po deseti sekundách totiž domácí snížili zásluhou Haise a o dalších osm sekund díky Stelzerovi to už bylo dokonce pouze o dvě branky. V osmadvacáté minutě poté Došwiháci přispěchali s odpovědí. Černý našel Jakuba Loskota, který zakončil pěknou přesilovkovou kombinaci. Od tohoto momentu však Došwiháci úplně vypadli z tempa, čehož začal využívat soupeř. Ve 34. minutě obdržel čtyřminutový trest Plocha a Klatovští trestali. Podařilo se jim to v početní výhodě sice pouze jednou, ale touto brankou se dostali na koně. O dalších dvaatřicet sekund totiž Hrubý snížil pouze o gól a klatovskou euforii dokonal ve 39. minutě po zaváhání milevských v defenzivě podruhé Jánský. Do kabin se tak po dvou částech šlo za srovnaného stavu.

Do třetí části už vstoupili opět známí Došwiháci. Po dobrém úvodním tlaku první útočné formace pálil přesně podruhé v zápase David Staněk. Ve 43. minutě poté využil zmatku v klatovské defenzivě Jakub Loskot a navýšil vedení. Ve 48. minutě bylo ještě veseleji, jelikož střelu Černého dokázal dorazit za brankáře Klatov Matěj Doubek. Domácí byli opařeni, vzali si oddechový čas, což přineslo rychle úspěch a snižovací trefu. Došwiháci mohli své vedení navýšit opět při početní výhodě, dobré šance se však využít nepodařilo, a tak přišel trest v podobě branky Holého a rázem Milevští vedli opět pouze o gól. Nadšeně hrající domácí však utnula branka Davida Koláře, který opět vrátil Došwihákům dvoubrankové vedení a dodal potřebný klid. Klatovy už v dalším průběhu nedokázaly najít odpověď. Milevští si zkušeně závěr pohlídali a po zápase, kterému přihlížela velmi pěkná kulisa v podobě 150 diváků, se mohli se radovat z vydřeného postupu do dalšího pohárového kola!

SPORT CLUB Klatovy 8:10 FBC DOŠWICH MILEVSKO
(1:4, 5:2, 2:4)

Góly a asistence: 2. Holý (Hais), 27. Hais (Jánský), 27. Stelzer (T. Joachimsthaler), 37. David Jánský (Stelzer), 38. Hrubý, (L. Joachimsthaler) 39. Jánský, 48. Moller, 54. Holý (Hais) – 1. Dvořák (Kolář), 12. Kolář (Hrůza), 17. Staněk (Doubek), 20. Keyzlar (Kolář), 27. Černý (Jak. Loskot), 28. Jak. Loskot (Černý), 41. Staněk (Doubek), 43. Jak. Loskot (Černý), 48. Doubek (Černý), 56. Kolář (Keyzlar). Rozhodčí: Patera – Staňková. Vyloučení: 3:4 + Plocha osobní trest. Využití: 1:1. Diváků: 150.

Sestavy:
SPORT CLUB Klatovy: Schödlbauer (Petelík) – T. Joachimsthaler, Hajn (C), Denisov, Š. Žežula, Hais, Jánský, Stelzer, L. Joachimsthaler, Moller, Holý, A. Žežula, Hrubý, Netrh, Vítovec, Honzík.
FBC DOŠWICH MILEVSKO: Zeman (Kittner) – Čáp, Staněk, Plocha, Keyzlar, Jan Loskot, Chalupa, Sedlák, Kotrba – Černý (C), Doubek, Duba, Jak. Loskot, Kolář, Hrůza, Dvořák, Heřmánek, Trojáček.

POZÁPASOVÉ OHLASY:

Kapitán Adam Černý: Dobře jsme začali a vypracovali si náskok. Díky chybám jsme však soupeře vrátili zpátky do zápasu a dostali ho na koně. O druhé pauze musel přijít větší vítr v kabině, šlápli jsme do toho v dalším průběhu zápasu a rozhodli o postupu. Bylo to těžké utkání v pěkné kulise, Klatovy podaly sympatický výkon a my si vítězství ceníme. V tréninku v týdnu zapracujeme na aspektech naší hry a s Jaroměří si půjdeme za postupem.

Útočník David Kolář: Utkání mě osobně překvapilo především kvalitou soupeře. Já osobně jsem nečekal tak vyrovnaný zápas až do samého konce. Vina byla zejména na naší straně, kdy jsme po téměř jednoznačné první třetině polevili a dostali soupeře zpět do zápasu. Následně jsme si ve druhé pauze řekli v šatně určité věci, které bylo potřeba eliminovat, abychom utkání překlopili v náš prospěch, což se nakonec podařilo. Myslím, že klání bylo divácky i gólově atraktivní a připravilo nás na začátek ligové sezóny, kde budeme chtít hrát na co nejvyšších příčkách.

Trenér Marek Jiřík: Zápas, ve kterém jsme předvedli, že máme dvě tváře. Jedna byla koncentrovaná, dělali jsme přesně to, co jsme měli. Druhá byla laxní a my jsme si mysleli, že to vše půjde samo. Na naše poměry jsme dělali až moc individuálních chyb, které soupeře pořád nechávali ve hře. Klatovy předvedli pěkný výkon a ukázali, že v divizi budou nebezpečným soupeřem.

Došwiháci tak vydřeli v Klatovech cenný postup do dalšího kola, které je čeká hned o následujícím víkendu a poprvé se představí na domácí palubovce! V neděli 3. 9. zavítá do Milevska Sokol Jaroměř, tedy tým, se kterým se Došwiháci utkají i o týden později v rámci úvodního kola Národní ligy. Doražte do sportovní haly podpořit kluky, v neděli se vidíme na značkách!