V Národce už nenarazíme na slabého soupeře, říká před startem Marek Jiřík

Již třetí sezonu začíná na střídačce mužského áčka Marek Jiřík. Pod jeho vedením mužské áčko postupně zlepšovalo své výsledky a výkony. Vše vygradovalo postupem do Národní ligy, na jejímž prahu Došwiháci stojí. Jak je tým připraven na sezonu, a co od ní milevský kouč očekává?

Máro, je za vámi letní příprava, jak bys ji celkově zhodnotil? 
Podle toho, jak vypadají kluci na hřišti, tak jsem velmi spokojen. Každoročně je fyzická příprava jednou z největších předností Došwihu a letos tomu nebude jinak. 

Tým zaznamenal velký úspěch v podobě bronzu z turnaje Czech Open. To byla asi velká vzpruha pro tým hned ze začátku sezóny. 
Vzpruha určitě, ale i obrovský úspěch. Přece jenom je to stále jeden z největších turnajů na světě. Do Czech Open jsme šli hlavně proto, abychom nabrali nové zkušenosti a zahráli si proti zahraničním týmům, to se nám obojí splnilo. Medaile už byla jen třešničkou na dortu, která nám celý ten zážitek zdvojnásobila.  

Absolvovali jste i Pohár Českého florbalu, ve kterém jste nakonec skončili ve třetím kole. Jak bys zhodnotil postupně celou cestu? Upřímně mám z toho smíšené pocity. Jsem rád, že si plno našich juniorů vyzkoušelo zahrát za muže. Zároveň musím přiznat, že pro nás letos bylo 1. kolo trochu zbytečné, jelikož k tomu naši soupeři přistoupili poněkud odevzdaně. Zápas v Klatovech v rámci druhého kola byl super. Zápas, který nás konečně pořádně prověřil a my jsme museli zamakat. 3. kolo už byla pořádná prověrka, která pro nás nedopadla bohužel dobře. Příští rok už určitě budeme chtít být nasazeni rovnou do 2. kola. 

S Jaroměří jste svedli ve třetím pohárovém kole vyrovnanou partii. I když to nevyšlo, tak může to být pro tým povzbuzení, že se dokážete měřit i s týmem, který má za sebou několikaroční účast v 1. lize? 
Je to škoda. V zápase jsme byli jasně lepším týmem. Jaroměř zvládla bohužel potrestat každou naší chybu a my se na gól strašně nadřeli. Je to pro nás dobrá zkušenost. Pokud však chceme být v Národce úspěšní, musíme takovéto zápasy vyhrávat. 

Mužstvo po postupové sezoně zůstalo téměř kompletní, to může byt velká výhoda. 
Utekli nám akorát Váša Strouhal a David Kolář. Váša se rozhodl pokračovat v 1.lize a přeji mu, ať se mu daří. David Kolář odjel studovat na jeden semestr do Německa, takže se nám v průběhu sezóny vrátí. Oběma klukům děkuji za to, co pro nás udělali a přeji jim hodně štěstí na hřišti i v osobním životě. Zbytek kádru zůstal, za což jsem velmi rád. Tento tým má obrovský potenciál. 

Tým je stále velmi mladý. Může to být velká nevýhoda, že skoro nikdo nemá s takovou soutěží zkušenosti? 
To, že je tento tým mladý poslouchám od doby, co jsem v Milevsku. Pořád si stojím za tím, že se podle mě nejedná o klíčový faktor, který by rozhodoval o zápasech. Za poslední rok jsme odehráli tolik kvalitních a důležitých zápasů, že už rozhodně nějaké zkušenosti máme. 

Ty máš s Národní ligou zkušenosti hráčské i trenérské. Jak velký skok je mezi Národní ligou a divizi? V čem podle tebe popřípadě největší? 
Myslím si, že je to jeden z největších skoků. V Národce už nenarazíme na slabého soupeře. Do každého zápasu musíme jít připravení a namotivovaní uspět, jinak budeme mít smůlu. Největší rozdíl vidím v zakončení a kvalitě kádrů. Týmy dokážou využít většinu šanci, které jim protihráč nabídne.  

Stanovili jste si nějaké týmové cíle? Koho případně favorizuješ v západní skupině? 
Nás cíl je jasný, tedy účast v play off. Favoriti jsou pro mě Slavie Plzeň a Panthers Praha. 

Klub od nové sezony zavedl permanentky pro své fanoušky, jak celkové vnímáš zájem o milevský florbal?
Během naší cesty v play-up byl ten zájem obrovský. Byl bych strašně rád, kdyby tomu tak bylo i letos. Fanoušci jsou náš hnací motor. 

Na co bys pozval diváky, aby opět dorazili na tribunu?
Pokud se vám líbil florbal v divizi a hlavně během play up, tak teď vám mohu zaručit, že to bude ještě větší hukot. Každý zápas bude takzvaně na krev a pokaždé se postavíme proti kvalitnímu soupeři. Myslím si, že fanoušci sportu si přijdou na své a já vás všechny rád uvidím.

Máro, díky za rozhovor! Ať se daří!