Cenný skalp! Junioři přemohli na úvod sezony střešovický Tatran!

O druhém zářijovém víkendu se rozběhla sezona juniorům, které i letos čeká na úvod kvalifikace o postup do nejvyšší soutěže CE ligy. Do kvalifikační skupiny byly Došwihákům nalosováni tři soupeři, jmenovitě Orka Horní Počernice, Tatran Střešovice a Chomutov. Právě s posledními dvěma zmiňovanými týmy Došwiháci rozjeli o víkendu svojí kvalifikaci.

Juniory čekala v sobotu opravdu velká výzva, vyzvali totiž dvojnásobného obhájce juniorského titulu Tatran Střešovice. Domácí celek však šel do zápasu s naprosto klidnou hlavou a plně odhodlán.  V úvodních minutách měl favorit z hlavního města navrch, domácí se však semkli a hlavně díky famóznímu Habartovi v brance neinkasovali. Naopak to byl brankář hostí Draslar, který lovil jako první míček ze sítě. Střela Dvořáka skončila sice ještě na tyči, o chvíli později se však ujala povedená kombinace Prokopa s chytře zakončujícím Novotným – 1:0. Hosté nedokázali využít ani závěrečného tlaku v úvodní části a tak odcházeli na milevské půdě do šaten s jednobrankovým mankem. V polovině utkání se favoritovi přeci jen podařilo vyrovnat, ve hře 4 na 4 využil tlaku hostující Klápa – 1:1. Potom ale jako by se s brankami roztrhl pytel. O dvě minuty později totiž vrátil domácím vedení šikovným nájezdem před branku Kodad a rozjásal tak domácí publikum – 2:1. Došwiháci nepolevili ani o trochu ze svého skvělého tempa a další ránu pražskému sokovi uštědřil dorážkou Jakub Trojáček – 3:1. Hosté se nato naprosto opařeni dopustili zbytečného faulu, kterého využil po parádní přesilovkové kombinaci skrytou ranou z půlky Daniel Dolejš – 4:1. Tatran se sice dostával do velikých šancí, většina střelců si však vylámala zuby na domácím Habartovi. Senzace tak pokračovala, hned po minutě bylo ještě veseleji. Parádní bombu ze svého kanonu totiž vyslal novic v došwiháckém týmu Matěj Šerák a halou zazněla populární písnička Pátá – 5:1. Tatran však dokázal bleskurychle snížit zkušeným Čelakovským a na začátku třetího dějství udeřil znovu Klápa – 5:3. Když už se zdálo, že se favorit nadechne k obratu či dorovnání skóre, srazila pražský tým série zbytečných vyloučení vinou vlastní nedisciplinovanosti. Dvojice rozhodčích udělila trest postupně hned dvěma střešovickým hráčům. Toho dokázali precizní Došwiháci využít, střelu Dvořáka dorazil nedávný oslavenec 18. narozenin Patrik Novotný – 6:3. Tatran se snažil s vývojem ještě něco udělat, v posledních minutách se však do odkryté branky s poklidem trefil znovu Novotný – 7:3. Domácím borcům se tak hned na úvod sezony povedl velkolepý počin – na domácí půdě totiž skolili úřadujícího mistra republiky a to hlavně díky srdnatému týmovému výkonu! Velký skalp byl na světě!

FBC DOŠWICH MILEVSKO 7:3 PSN TATRAN STŘEŠOVICE
(1:0, 4:2, 2:1)

Branky a asistence: 14. Novotný (Prokop), 31. Kodad (Král), 35. Trojáček (Dvořák), 37. Dolejš (Trojáček), 39. Novotný (Šerák), 53. Novotný (Dvořák) 60. Novotný – 29. Klápa (Macháček), 39. Čelakovský (Macháček), 44. Klápa (Péc). Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Diváků: 45. Zásahy: Habart 23 – Draslar 19.
Sestava Milevska: Habart (Kittner) – Sedlák, Chalupa (C), Duba, Prokop – Heřmánek, Dvořák, Trojáček, Šerák, Dolejš, Novotný, Kodad, Král, Hák.

V neděli dopoledne čekal Došwiháky druhý zápas víkendu. Brzy po ránu se vydala modrobílá družina za dalším bodovým ziskem do dalekého Chomutova. Soupeř v úvodním sobotním kole dokázal, stejně jako Milevští, taktéž zvítězit, když vyloupil hřiště čelákovické Orky v poměru 10:3. Ani zde nečekalo partu trenérů Lukáše Dolejše a Zdeňka Plochy nic jednoduchého. 
To se koneckonců potvrdilo hned v úvodu klání, kdy měl domácí celek více ze hry, hostující svatyni však opět hájil Matěj Habart, který navazoval úspěšnými zákroky na skvělý sobotní výkon. Došwiháci zahrozili z brejků, v dobré šanci minul branku Trojáček. Bezbrankový stav první třetiny se Jihočechům udržet nepovedlo. Domácí Urban našel před brankou volného Šulaje, který poslal Severočechy do vedení – 1:0. V pauze mezi třetinami však Došwiháci nabili energii a odměnou jim byla bezprostředně po zahájení druhé části vyrovnávací branka, která měla stejný ráz jako ta vedoucí chomutovská. Tentokrát v rolích Dvořák s Trojáčkem, druhý jmenovaný šikovně zavěsil – 1:1. Poté však bohužel přebrali otěže zápasu domácí a odměnou jim byl gól na 2:1. Došwihákům se na tento gól odpovědět nepodařilo a po delší chvíli domácí odskočili na dvoubrankové manko Fišerem – 3:1. Naději hostujícímu celku vykřesala dobře zahraná standardní situace ze 38. minuty. Chalupa v ní nabil Sedlákovi, ten se i díky dobré cloně Heřmánka před bránou prosadil z poloviny hřiště – 3:2. Do třetí třetiny vstoupili lépe Chomutovští, hosty však opět podržel Habart. Došwihákům se tak už vyrovnat nepodařilo, ba naopak, na kolena je srazila dvě zbytečná vyloučení, Dvořák si za rozmíšku s domácím Pretlem dokonce prohlédl v ruce sudího červenou kartu. Přesilových her dokázali zkušení chomutovští útočníci využít v podobě dvou uklidňujících branek na konečných 5:2. I přes nezdar na západě Čech si Došwiháci jistě tento velenáročný víkend vyhodnotí pozitivně.

FLORBAL CHOMUTOV 5:2 FBC DOŠWICH MILEVSKO
(1:0, 2:2, 2:0) 

Branky a asistence: 20. Šulaj (Urban), 23. Ibl (Fator), 30. Fišer (Pleskač), 47. Martin (Šulaj), 51. Žižka (Sobek) – 21. Trojáček (Dvořák), 38. Sedlák (Chalupa). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváků: 112.
Zásahy: Leština 19 – Habart 34.

Sestava Milevska: Habart (Kittner) – Sedlák, Chalupa (C), Duba, Prokop, Hák – Heřmánek, Dvořák, Trojáček, Novák, Kraus, Novotný, Kodad, Smrčina.

Víkendové juniorské tažení shrnul kapitán celku Eduard Chalupa: V sobotu jsme vstupovali do zápasu v postavení, kdy jsme proti obhájci titulu mohli hlavně překvapit a potrápit ho. Od první vteřiny jsme zvládali hrát vyrovnanou hru, blokovat střely a vyvíjet tlak na soupeře. Dokázali jsme získat první třetinu v náš prospěch. Do druhé třetiny jsme vstupovali se stejným plánem a podařilo se dostat se do většího vedení, v poslední části zápasu byla touha po vítězství nad obávaným Tatranem ještě větší, chtělo to vydržet nátlak soupeře a zachovat klid na hokejce a hlavně v hlavách, což se nám oproti soupeři podařilo a dovedli jsme utkání do vítězného konce. V neděli v Chomutově jsme první třetinu spíše odolávali tlaku soupeře až do poslední minuty třetiny, kdy se Chomutovu povedlo dostat se do vedená. Ve druhé třetině jsme se již dokázali dostat do zápasu a uhrát vyrovnanou třetiny, ale skóre stále bylo ve prospěch soupeře.. Ve třetí třetině náš výkon poznamenalo několik vyloučení, únava z předešlého dne, z brzkého vstávání a dlouhé cesty, čehož se soupeř chytl a zápas skončil jeho výhrou. Ovšem nebojím se říct, až vyzveme Chomutov na domácí půdě, máme šanci ukázat, co je v nás a dovést zápas do úspěšného konce. Tímto bych ještě chtěl poděkovat klukům za skvělé výkony v zápasech a trenérům, kam až nás dokázali herně a týmově posunout.

Náročný juniorský program nekončí, o nadcházejícím víkendu Došwiháci opět čekají dva kvalifikační duely. Nejprve v sobotu od 12 hodin hostí Orku Horní Počernice. V neděli poté vyrazí k odvetě na hřiště střešovického Tatranu!

AD