Junioři uspěli na domácí palubovce, na Tatran nestačili

Dalším dvojzápasem o uplynulém víkendu pokračoval pro milevské juniory kvalifikační cyklus bojů o elitní CE soutěž juniorů. Došwiháci nejprve vyzvali na domácím hřišti Orku Horní Počernice, o den později vyrazili poté do kolébky florbalu, tedy do střešovické. Stodoly, kde vyzvali domácí Tatran.

Odbilo pravé sobotní poledne a v milevské sportovní hale vypukl duel třetího kola kvalifikační skupiny A mezi domácími hráči a nováčkem soutěže – Orkou Horní Počernice. Ta na svůj první bodový zisk stále čekala a tuto sérii chtěl přerušit právě zápasem proti Došwihákům. Ti ale svým důrazem hned od prvního hvizdu řekli soupeři důrazné ne. První gól se podařilo vsítit po necelých devíti minutách hry Danielu Dolejšovi, který prostřelil Wollera na vzdálenější tyč – 1:0. Poté jsme byli v poměrně krátkém sledu svědky vyloučení na obou stranách. Početní výhody však dokázali využít pouze domácí, kdy Trojáčkovu křížnou nabídku zužitkoval Sedlák střelou na bližší tyč a rozvlnil tak po druhé síť – 2:0. Do konce první periody stihli Došwiháci skórovat ještě jednou a to když se v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Trojáček – 3:0. Tříbrankový náskok ale jako by domácí celek uspal.

Do druhého dějství vkročili totiž lépe hosté ze středních Čech. Ti vyrazili po brejku dopředu a povedeným backhandem se prezentoval Mestek, jenž snížil na 3:1. Došwiháky vytáhla zpět na rozdíl tří branek přesilovka 4 na 3, ve které číhal na přesnou křižnou přihrávku Patrik Novotný a nekompromisně rozvlnil síť – 4:1. S dalším gólem na sebe nenechali domácí dlouho čekat, jelikož hned po 17 sekundách pláchl hostující obraně Jindřich Král a přesně zakončil na zadní tyč. Mohl tak oslavit svůj první gól v milevské dresu- Domácí tým to však ukonejšilo a více ze hry měli rázem hosté. Těm se do konce druhé třetiny podařilo dokonce dvakrát skórovat. Habarta prostřelil nejprve střelou nad nohu znovu Mestek, na 5:3 poté korigoval Míka.

Domácí celek nechal špatné vzpomínky na druhé dějství zavřené v šatně a ve třetí třetině parádně oživil hru. Nejprve se prosadil kanonýr Novotný a na jeho trefu navázal o deset minut později Jakub Trojáček, který využil vzdušnou přihrávku Heřmánka již na 7:3. Hosté se ještě snažili se zápasem něco udělat, měli možnost dvou přesilových her. Ani jednu však nevyužili, při druhé početní převaze Orky dokonce skórovali domácí, když brejk Krále s Novotným zakončil druhý jmenovaný na konečných 8:3. Důležité vítězství tak bylo na světě. Na prohru v Chomutově zareagovali Došwiháci nejlépe, jak mohli.

FBC DOŠWICH MILEVSKO – ORKA HORNÍ POČERNICE 8:3 (3:0, 2:3, 3:0)

Branky a asistence: 9. Dolejš (Trojáček), 13. Sedlák (Trojáček), 18. Trojáček (Chalupa), 29. Novotný (Sedlák), 29. Král, 42. Novotný (Prokop), 53. Trojáček (Heřmánek), 55. Novotný (Král) – 24. Mestek (Třešňák), 30. Mestek, 37. Míka (Vrba).
Rozhodčí: Jan Korábek – Patrik Reindl. Diváků: 49. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. Střely: 28:17. Zásahy brankářů: Habart 14 – Woller 20.
Sestava: Habart (Kittner) – Prokop, Duba, Chalupa, Sedlák, Hák, Šerák – Heřmánek, Dolejš, Trojáček, Novotný, Král, Kodad, Silvestr, Kraus, Pištěk.

V neděli odpoledne čekala Došwiháky velká výzva. Ke čtvrtému kolu kvalifikační skupiny totiž autobus naladěných Došwiháků vyjel bojovat do střešovické Stodoly proti tamnímu favoritovi z Tatranu. Ten chtěl rozhodně nechat zapomenout na nepovedený zápas z minulého víkendu v Milevsku, odkud si odvezl nečekanou porážku 3:7. Do zápasu však vlétlo úplně jinak nahecované družstvo a zápas započalo velice aktivně. Střešovičtí si na Došwiháky vytvářeli tlak a drželi je na vlastní polovině. Po skvělé sérii zákroků gólmana Matěje Habarta se bohužel v 9. minutě ujala povedená kombinace Čelakovského s Mühlfaitem, kdy druhý jmenovaný otevřel skóre hry -1:0. Na druhý gól nemuseli diváci ve Stodole čekat dlouho. O minutu později bylo totiž pro domácí ještě veseleji, když Klápovu střelu dorazil za již bezmocného Habarta Matěj Hejzlar – 2:0. Ani hosté však nezůstali na ocet a na dvoubrankový náskok dokázali nalézt odpověď. Filip Prokop dlouhou nahrávkou našel Dolejše a ten si sám před domácím gólmanem Dvořákem poradil bezchybně – 2:1! Domácí se však z branky dokázali rychle oklepat a dál diktovali tempo zápasu. Třetí branku se podařilo vstřelit Adamu Karlovi, který zamířil přesně na zadní tyč milevské svatyně – 3:1.

Druhé dějství vydařené ze strany milevského celku nebylo. Tatran se dál držel ve výborném tempu a v rychlém sledu navýšil skóre utkání dvěma brankami Klápy a Bureše skóre již na 5:1. Tento stav už byl pro svěřence trenérů Lukáše Dolejše a Zdeňka Plochy krutým, ale boj nevzdávali a snažili se soupeři vzdorovat. I přes to však do sirény inkasovali ještě dvakrát. Nejprve pálil z poloviny hřiště zkušený Čelakovský a poté se velice šťastně prosadil i Bureš, jehož střelecký pokus Habart přes všechnu snahu neudržel a balonek dohopsal za čáru – 7:1.

Třetí dějství zahájili lépe opět domácí florbalisté. Po dvaadvaceti sekundách udeřil Macháček ze středu hřiště – 8:1. Nenamlsaní domácí stále nepolevovali ze svého tempa a dál si udávali tempo hry. Devátou branku přidal další z juniorských reprezentantů v sestavě Tatranu, Jakub Klápa. A přeci jen došlo ještě na Došwiháky. Ti ve třetím dějství neotáleli s útočnými choutky a jeden takový jim dokonce vyšel. Adam Dvořák prošel domácí obranou a předložil míček Patriku Novotnému, který se ranou z první nemýlil – 9:2. Závěrečná desetiminutovka patřila už pouze domácímu celku, který stihl vsítit další 4 branky, ale již za záda nově příchozího brankáře Kittnera. Po dvou trefách Hozmana a jedné Čelakovského a Mühlfaita si domácí připsali vysoké vítězství v poměru 13:2. 

PSN Tatran Střešovice – FBC DOŠWICH MILEVSKO 13:2 (3:1, 4:0, 6:1).

Branky a asistence: 9. Mühlfait (Čelakovský), 10. Hejzlar (Klápa), 15. Karel (Mühlfait), 22. Bureš (Mühlfait), 23. Klápa (Kryl), 30. Čelakovský (Karel), 36. Bureš (Mühlfait), 41. Macháček (Kučera), 42. Klápa (Hejzlar), 53. Hozman (Macháček), 54. Mühlfait (Čelakovský), 58. Hozman (Čelakovský), 60. Čelakovský (Bureš) – 12. Dolejš (Prokop), 44. Novotný (Dvořák). Rozhodčí: Barbora Beranová – Lucie Hejnová. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváků: 53. Střely: 41:8. Zásahy brankářů: Dvořák 6 – Habart 25, Kittner 3. 
Sestava: Habart (53. Kittner) – Chalupa, Sedlák, Duba, Prokop – Heřmánek, Dvořák, Trojáček, Novotný, Louženský, Dolejš, Král, Hák, Kraus, Silvestr. 

Celý víkend zhodnotil brankář Matěj Habart: Celé první dvě třetiny jsme se hledali a bohužel to nebyl florbal, kterým se chceme zrovna prezentovat. Jakmile získáme gólový náskok, uspokojíme se jím a myslíme si, že se to vyhraje samo. Takhle to ale bohuzel nefunguje v žádném sportu. Vždy se musí makat od začátku, až do úplného konce, aby jsme získali to, co chceme. Naštěstí jsme se po zaznění sirény na třetí třetinu vzpamatovali a hráli jsme naším stylem. Dominovali jsme po zbytek zápasu a odnesli si cenné body.  Na Tatranu bych řekl, že už od začátku bylo jasné, kdo panoval tomuto utkání. Bohužel se zápase projevily kvality a individuální schopnosti soupeře. Ukázal nám svojí sílu a moc šancí nám nedal. Děkuji všem spoluhráčům za předvedené výkony a snahu. Příští víkend si jdeme pro šest bodů!

Došwiháci se nadcházejícím dvouzápasovým víkendem s kvalifikací rozloučí. V sobotu je na domácí půdě čeká důležitý souboj o kvalifikační baráž s Chomutovem (20:00). V neděli vyjedou milevští junioři opět do Prahy. Tentokráte však na Barrandov, kde je čeká závěrečný souboj na hřišti Orky Horní Počernice (16:45).

AD