První výhra v Národní lize! Áčko přetlačilo Pelhřimov

V neděli 24. září se podruhé v sezoně představilo na domácí palubovce mužské áčko. Svěřenci trenéra Marka Jiříka přivítali Pelhřimov a cíl byl jasný, tedy zisk prvních bodů v Národní lize!

Utkání začalo opatrně z obou stran. V desáté minutě měli hosté k dispozici přesilovou hru, která se dokonce na patnáct sekund i zdvojnásobila. Téměř čtyřminutovou výhodu o jednoho hráče v poli však hosté nedokázali zužitkovat. Na úvodní branku zápasu si diváci museli počkat až od 16. minuty. Po standardní situaci našel zpoza branky Adam Černý Daniela Dolejše, který si rychle zpracoval míček a parádní ranou o břevno otevřel skóre. Milevští však museli do první pauzy ještě jednou bránit oslabení, i tentokráte se však ani jedna rána neujala. Do kabin si tak domácí nesli jednobrankové vedení.

I ve druhé třetině kralovali hlavně obrany. Ani jeden z týmů si nedokázal vytvořit větší tlak. Největší šanci zaznamenali hosté, za Kahounem však zazvonilo pouze břevno. Ve 38. minutě usedl hostující Mozr na trestnou lavici, Došwiháci přitlačili svého soupeře, avšak dvoubrankové vedení si zatím nepřipsali. Během druhé dvacetiminutovky fanoušci v milevské sportovní hale branku tedy neviděli.

Více útočných akcí bylo vidět až ve třetí části. Obě mužstva vstoupila do třetiny aktivně a vytvářela si šance, ty však v úvodních pěti minutách končily na dobře chytajících brankářích. Ve 46. minutě se přeci jen diváci dočkali další branky. Martin Dolejš napřáhl od levého mantinelu a přesnou ranou pod horní tyč navýšil skóre. O pětačtyřicet sekund později měli hosté ideální příležitost ke snížení. Rozhodčí totiž po faulu v předbrankovém prostoru nařídili trestné střílení. Toho se ujal kapitán Knězů, který však na Kahouna nevyzrál. Pelhřimov si na své snížení počkal do 51. minuty, kdy se míček odrazil na hůl Ladislava Běhounka, jenž se protáhl milevskou obranou a přesně zamířil. To dostalo soupeře na koně, Pelhřimovští rychle orazítkovali břevno a nebezpečně hrozili i dále. Domácí trenér si tak vzal oddechový čas pro zklidnění, což jednoznačně pomohlo. V 53. minutě totiž fauloval Švrkala a domácí trestali. Prostor k zakončení dostal Martin Dolejš a podruhé v zápase se nemýlil. O dvě minuty později to však opět bylo pouze o gól. Hosté využili špatného postavení domácích při standardní situaci a Tomáš Kocián pálil přesně. Kritické momenty pro Došwiháky přišly na konci zápasu, kdy usedl na trestnou lavici Martin Dolejš. Perfektní obětavost milevských a bezchybný Kahoun v brance, to značilo nedělní představení Došwiháků. Přesilová hra ani následný tlak v šesti branku za zády milevského brankáře nepřinesl. Po třetí siréně zavládla v milevské sportovní hale velká radost, historicky první výhra v Národní lize byla na světě!

FBC DOŠWICH MILEVSKO 3:2 Spartak Pelhřimov
(1:0, 0:0, 2:2) 

Góly a asistence: 16. D. Dolejš (Černý), 46. M. Dolejš (Jan Loskot), 54. M. Dolejš (D. Dolejš) – 51. Běhounek (Vlach), 56. Kocián (Fučík). Rozhodčí: L. Ležák – M. Ležák. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. Diváků: 118. Zásahy brankářů: Kahoun 19 – Domkář 15. Nejlepší hráči: Kahoun – Domkář.

Sestavy: 
FBC Došwich Milevsko: Zeman (Kahoun) – Staněk, Jan Loskot, Čáp, Chalupa, Plocha, Kotrba, Černý (C), Jakub Loskot, M. Dolejš, Hrůza, D. Dolejš, Dvořák, P. Dolejš, Tomaško, J. Trojáček.
Spartak Pelhřimov: Domkář (Václavík) – Kocián, Švrkala, Blažek, David, Kysela, Mozr, Vlach, Martínek, Vít Papež, Knězů (C), Fučík, Vojtěch Papež, Smejkal, Tříska, Běhounek.

Ohlasy po zápase:

Brankář domácích Miloš Kahoun: Těžký zápas. První dvě třetiny trošku fotbálek, na oba brankáře šlo maximálně deset střel. Celkově jsme to zvládli, soupeř dobře bránil. Konec byl trošku divoký, ale pohlídali jsme si to. Troufám si říci, že zaslouženě za kontrolu balonu a hru dopředu bereme tři body.

Trenér domácích Marek Jiřík: Důležitá první výhra v Národce. Chtěli jsme jít do zápas aktivně, což se nám povedlo. Soupeře jsme napadli, bohužel z toho nepřišly góly. Musím uznat, že soupeř má dobře propacovanou defenzivu a hlavně bloky, to ho drželo po celé utkání ve hře. Na můj poměr bylo moc vyloučení z naší strany, ale přijeli kvalitní rozhodčí, takže vylučovali, co měli. Musím přiznat, že nám také pomohlo to, že soupeř byl dosti špatný v koncovce a štěstí stálo při nás. Důležitý tři body, to nás odrazí, budeme mít sebevědomí.

Trenér hostí Jan Koten: V dnešním utkání jsme byli málo produktivní, to si myslím, že rozhodlo. Nedali jsme góly ve hře pět na pět i v řadě přesilových her. Soupeř na tři góly získal tři body, což je z naší strany dobrá vizitka, co se týče do obrany, ale směrem do útoku je to totální propadák. Co se týká proměňování šancí, tak tam byl největší rozdíl a stálo nás to body.

Brankář hostí Libor Domkář: Do obrany dobře odehrané, myslím si, že jsme neudělali žádnou extra chybu. Ale útok nás trápí, pořád je ta koncovka hrozná. Odešel hráč, který dával spoustu gólů a na koncovce je to vidět. Musí ho někdo zastoupit. Bohužel v této lize se nedá vyhrát na dva góly, to prostě nejde.

Program Národní liga však nezastavuje. Milevští o nadcházejícím víkendu vyrazí k venkovnímu duelu do Bystřice, kde v neděli od 16 hodin vyzvou Benešov! Došwiháci budou chtít navázat ziskem dalších bodů a budou potřebovat vás! Pokud nemáte na víkend nic v plánu, tak rozhodně neváhejte áčko dojet podpořit!