Áčko přetlačilo Písek v prodloužení a opět vládne okresu!

Svátek jihočeského florbalu viděla první únorovou sobotu zcela zaplněná milevská sportovní hala. Tam se totiž střetli dva odvěcí okresní rivalové, momentálně však i tabulkoví konkurenti v boji o play off, domácí Došwiháci a hosté z Písku. Pro oba týmy se jednalo o jeden z nejdůležitějších zápasů sezony, protože jak už bylo zmíněno, v osudí je stále osmá pozice, zaručující postup do vyřazovacích bojů Národní ligy.

Šlágr 20. kola sledovalo 453 diváků, kteří tak vytvořili neskutečnou atmosféru hodnou utkání superligy, ale hlavně, stanovili nový divácký rekord na domácích zápasech milevského celku. Utkání už od první vteřiny slibovalo boj o každý centimetr hřiště. Úvod byl od obou celků opatrnější, čekalo se na první výraznější chybu. Aktivnějším domácím se pevný písecký blok v hlavní roli s exmilevským brankářem Vlastimilem Dvořákem prostřelit nepodařilo, naopak byli to hosté, kdo v zápase otevřeli skóre. Po drobném nedorozumění v obraně Došwiháků střílel od mantinelu přesně Michael Kolínský – 0:1. V závěru prvního dějství mohlo být srovnáno, ale střelu Martina Dolejše zastavilo břevno. Písečtí tak odcházeli po dvaceti minutách do kabin s jednobrankovým náskokem. 

V druhém dějství dostali Došwiháci možnost na vstřelení branky v podobě dvou přesilovek. Ty však poznamenala notná dávka střelecké smůly milevských hráčů. Daniel Dolejš trefil dvakrát brankovou konstrukci a proti vyrovnání skóre byl kolikrát také výborně chytající Dvořák. Přehlídka skvělých gólmanů tak eskalovala, domácí Kahoun se ve druhém dějství blýskl neméně fenomenálními zákroky. Písečtí v této části hry dokázali svou obětavostí blokovat ohromné množství střel a hloubit tak střelecké trápení domácích. Ti se přizpůsobili hře nahoru dolů a nepůsobili klidným dojmem. Byli to tak znovu hosté, kteří možnost své přesilovky dosyta využili. Walter nabil Michalu Měřičkovi a ten se z velkého úhlu střelou pod přesouvajícím se Kahounem nemýlil a hosté tak již vedli po 40 minutách o dvě branky. 

Do třetí části hry jakoby vstoupil úplně jiný tým domácích. Svěřenci trenérů Jiříka s Dolejšem měli v hlavách to, že již hodně zápasů s ještě vyšším mankem dokázali zvrátit ve svůj prospěch. Domácí se hnali za každým balonkem a vyhrávali důležité souboje. I díky famózní atmosféře diváků v hale svého okresního soka tlačili a na hřišti dominovali. Střelecký zmar domácích ukončil ve 43. minutě zápasu povedenou střelou nad rameno Dvořáka Martin Dolejš – 1:2. Nahecovaní domácí měli před sebou už jen jednobrankové manko. Hosty držel nad vodou maskovaný muž v jejich svatyni, který dokázal pokrýt gólové střely Dolejše i Černého. K velké radosti domácího publika se však přeci podařilo vyrovnat . V 55. minutě se utrhli do brejku Jan Tomaško s Adamem Dvořákem, když povedenou kombinaci mladých forvardů zakončil pod břevno druhý jmenovaný – 2:2! Ve zbylých pěti minutách byly k vidění šance na obou stranách, ale přetavit je v gól se však ani jednomu z týmů už nepovedlo. Všem bylo tak jasné, že florbalový šlágr bude muset rozhodnout prodloužení. 

Tam se podle regulí proti sobě postavili tři hráči na obou stranách. Obraz hry byl velmi opatrný, všichni si byli vědomi, že i drobná chyba může zápas rozseknout. V poslední minutě prodloužení jsme měli možnost vidět krásný florbalový moment v podání domácího fenoména Daniela Dolejše. Ten si vzal míček a zpoza hostující svatyně zavěsil balonek Michiganem za záda nic netušícího Dvořáka a bylo rozhodnuto, že bod navíc z derby budou brát domácí. 

FBC Došwich Milevsko – FbC Písek 3:2pp (0:1, 0:1, 2:0 – 1:0)

Branky a asistence: 43. M. Dolejš (Jan Loskot), 56. Dvořák (Tomaško), 65. D. Dolejš (M. Dolejš) – 11. Kolínský (Mikeš), 32. Měřička (Walter).
Střely: 52:38. Vyloučení: 2:4. Diváků: 453. Zásahy brankářů: Kahoun 36 – Dvořák 49.
Sestavy:
Milevsko: Kahoun (Zeman) – Staněk, Duba, Chalupa, Loskot, Kotrba, Plocha, Čáp – Loskot, Černý (C), D. Dolejš, Hrůza, M. Dolejš, P. Dolejš, Tomaško, Dvořák, Trojáček . Trenéři: Jiřík a Dolejš.
Písek: Dvořák (Tvrdík) – Walter, Mikeš, Štěpán, Slunečko, Staněk, Prokopec – Králík, Měřička, Kolínský, Prčík, Šanda, Šareš, Slepička, Chvosta, Lešek, Louženský, Cendelín. Trenér Hanzlík. 

Ohlasy:

Trenér Marek Jiřík: V první řadě bych chtěl poděkovat všem fanouškům, přišlo jich opravdu hodně. Vytvořil se nový rekord a byla tu opravdu úzasná atmosféra, za což velké díky. Bylo to opravdové derby, nám se povedlo. Hráli jsme dobře, šli nám osobní souboje. Troufám si říci, že po celý zápas jsme byli lepším týmem. Je škoda, že nás zase trápila koncovka. Je to prostě u nás nahoru dolu. Buď nám to jde dopředu a nejde nám to dozadu, nebo nám to nejde dopředu a jde dozadu. Nedá se nic dělat. Pořád je ve hře šest bodů. Uděláme maximum pro to, abychom je získali a věřím, že to zvládneme.

Útočník Martin Dolejš: Začátek byl hodně opatrný. Hráli jsme hodně na balonku, což jsme očekávali, Písek betonoval. Ve třetí třetině jsme dali gól a začalo se to lámat. Začalo se ukazovat došwihácké srdce. Dokázali jsme vyrovnat a potom v prodloužení díky mému geniálnímu bráchovi jsme opět vládci okresu! Yes!

Milevští tak oplatili svému sokovi podzimní porážku na soupeřovic půdě. Stále však není nic rozhodnuto. V tabulce se prakticky nic nepohnulo a milevští ztrácí na osmý Písek stále jeden bod. Do konce základní části Národní ligy už zbývají jen dva zápasy. Písečtí hostí Jaroměř a naposled okusí půdu pražských Panthers. Domácí Došwiháci se v příštím kole představí opět na domácí palubovce, kdy je zde čekají od 19 hodin pražské Kobylisy, o týden později pak k poslednímu duelu vyjedou na půdu daleké Jaroměře. Závěr základní části bude zkrátka ještě hodně napínavý. Kdo nakonec zaujme poslední postupové místo?