Áčko vyzve ve čtvrtfinále Panthers Praha!

Bylo to drama, ale vyšlo to! Dramatický závěr základní části má áčko za sebou. Došwiháci dokázali napjatý boj o vyřazovací fáze zvládnout, svého okresního rivala z Písku poslali do bojů o záchranu a sami si zahrají hned v premiérové sezoně play-off Národní ligy! Do čtvrtfinále si milevský celek vybrali pražstí Panthers, čtvrtfinálová série začíná již o posledním únorovém víkendu!

PŘEDSTAVENÍ SOUPEŘE

Panthers Praha jsou dlouhodobým účastníkem Národní ligy. Historie klubu sahá až do roku 1993, kdy byli Panthers založeni, klub je tak starší hned o devatenáct let než ten milevský. Pražský celek těží ze své kvalitní mládeže, ta patří dlouhodobě k nejlepším v republice a kluboví odchovanci o o sobě dávají vědět i ještě ve vyšších soutěžích. Panthers se dlouhodobě pohybují v elitních mládežnických soutěží a turnají. V předešlé sezoně dokonce junioři změřili v prvním kole síly s milevskými juníky. Řada hráčů poté přešla do mužské kategorie a opět po roce je ta samá série čeká v seniorském podaní. Pražané se již několik posledních let netají ambicemi postoupit do vyšší soutěže, zatím se jim to však nepodařilo. Nejblíže tomu byli v sezoně 2021/2022, kdy po základní části obsadili druhou příčku, v play-off si však vylámali zuby na následně postupivší FBC Plzeň. V poslední dokončené sezoně pražský celek skončil po základní části na místě pátém a ve čtvrtfinále svedl tuhou bitvu s Traverzou Mukařov. Čtvrtfinálová série došlo až do pátého rozhodujícího duelu, kde o vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy, které přiklonily postup na stranu Mukařova, a tak prvoligové brány zůstávají pro Panthers stále zavřené.

Současná sezona začala pro pražský celek skvěle. Panthers hned od úvodních kol ukazovali svoji sílu, a že letos se s nimi musí v boji o nejvyšší příčky počítat. Přemožitele našli Pražané až v desátém kole, ve kterém padli na hřišti plzeňské Slavie. Ten samý soupeř se postaral i o druhou porážku ze tří, které Panthers v základní části utrpěli. Tou třetí byl poté domácí nezdar s Jaroměří. Z dalších zápasů však Panthers vyšli vítězně, a tak zakončili základní část se ziskem šestapadesáti bodů na druhém místě, pouze o bod za Plzní. Na třetí Náchod měl poté pražský tým náskok úctyhodných čtrnáct bodů. Ve výběru soupeře tedy brali Panthers jako druzí, Slavie Plzeň si vybrala Kobylisy, a tak Panthers sáhli po našem klubu.

Při pohledu do týmových statistik Panthers zdobí pevná defenziva i skvělá obrana. Pražané inkasovali během základní části pouze 107 branek, což je po Náchodu druhé nejnižší číslo. Naopak nasázeli branek 151, což je zas řadí na místo čtvrté. Při pohledu do individuálních statistik je poté zřejmé, že Panthers nesází na individuality. Mají dobře vyladěné všechny tři útočné formace a každý zápas může rozhodnout jiná, což může být do vyřazovacích bojů obrovská zbraň. Na čele týmové produktivity jmenovitě najdeme dva útočníky, Vojtěcha Wojnar a Matouše Hrubého, kteří nasbírali shodně devětadvacet bodů. Elitní trojici produktivity poté uzavírá Marco Lombino s body osmadvaceti. Právě Lombino je i nejlepším střelcem týmu, když nasázel do sítí soupeřů sedmnáct branek. Hned osm hráčů Panthers však dokázali překročit během základní části bilanci deseti nastřílených branek, což potvzuje výše zmíněnou kvalitu celého kádru. V brance si poté čas rozdělila dvojice Janů. Mladší Buzík odchytal větší porci zápasů konkrétně čtrnáct a statisticky patřil k nejlepším v soutěži. Jedinou kaňkou na galapředstavení Panthers v základní části je návštěvnost. Pražský celek hraje své zápasy nedaleko Prahy, v obci Rudné již několik let. Na zápasy A-týmu si však během základní části našlo cestu pouze v průměru 47 diváků, hůře na tom z pohledu diváků byl už jen poslední Benešov.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Jako první oba se čtvrtfináloví soupeři mezi sebou utkali hned ve druhém kole, na hřišti v Rudné dominovali v první polovině základní hrací doby Panthers, kteří si dokázali vypracovat až náskok 5:0. Došwiháci však nic nezabalili a postupně začali stahovat náskok domácích. Vždy když se milevský celek však přiblížil na kontakt, tak soupeř odskočil a i přes závěrečnou powerplay se vyrovnat nepodařilo a byla z toho porážka 7:9. Ještě blíže k zisku bodů byli Milevští v listopadové odvetě na jihu Čech. Panthers sice vedli 3:1, avšak Došwiháci ještě do druhé sirény srovnali a dokonce deset minut před koncem třetí periody vedli o dvě branky. Panthers však předvedli mohutný obrat, využili několika zaváhání v defenzivě milevského celku a nakonec si odvezli plný počet bodů za výhru 8:6. I tento zápas však ukázal, že čtvrtfinálová série může nabídnout opravdu velmi zajímavé zápasy a pestrou sérii!

PROGRAM SÉRIE

Čtvrtfinálová série, hraná na tři vítězná klání, vypukne již tuto sobotu 24. února na hřišti v Rudné, kde bude v neděli pokračovat i druhým zápasem. Následný třetí zápas je naplánován poté hned na nadcházející sobotu. Případný pátý duel by se odehrál v úterý 5.3. na hřišti Panthers Praha!

Došwiháci, historicky první play-off Národní ligy je tu! Před áčkem stojí opravdu velká výzva a kluci budou potřebovat vaši podporu! Doražte proto už o víkendu na zápasy do Rudné, rozhodně bude na co koukat! Pojďme si vyřazovací boje společně užít a potrápit favorita soutěže!