Výrazná došwihácká stopa na ODM 2022

Od 26. do 30. června se konala jedna z největších sportovních akcí tohoto roku Olympiáda dětí a mládeže. Do Olomouckého kraje se sjeli nejlepší mládežníci daného kraje v řadě letních sportů. Na této velkolepé akci nechyběl ani florbal, a tím pádem zástupci našeho klubu, kterých bylo hned šest!

Chlapci z Jihočeského kraje si odvezli šestou příčku

Hned čtyři zástupce měl náš klub v kategorii chlapců, kde za Jihočeský kraj naskočil do hry Matěj Habart, Daniel Dolejš, Adam Sláma a Filip Prokop. Jihočeský kraj se ve skupině B utkal s dalšími šesti soupeři, do čtvrtfinále zamířili čtyři nejlepší. Turnaj začal pro Jihočechy skvěle, důležitým vítězstvím nad Královehradeckým krajem. Poté sice přišla porážka od silného Středočeského kraje, následně si však chuť spravili vítězstvím v bitvě s Moravskoslezským krajem, který na předešlé olympiádě vybojoval stříbrnou medaili.

Druhý hrací den měl Jihočeský kraj na programu závěrečné tři duely základní skupiny. Hned v úvodním duelu dne přišel na řadu důležitý duel se Zlínským krajem, po velké bitvě nakonec Jihočeši zvítězili o gól. Následné dva zápasy však chlapcům nevyšly. Díky remíze s Karlovarským krajem a prohře s Ústeckým krajem nakonec dobře rozjetou skupinu Jihočeši zakončili na čtvrtém místě, do čtvrtfinále jim tedy připadl silný výběr Prahy.

Velkého favorita na zisk zlaté medaile vyzval jihočeský tým následující den a byla to velká bitva. Jihočeši bojovali, rvali se jako lvi, nakonec však favorizovaný celek nedokázali přemoci, a tak se poroučeli do soubojů o umístění. Třetí hrací den však přeci jen zakončili výhrou, když rozstříleli Zlínský kraj, což Jihočeský kraj posunulo do boje o historickou pátou příčku. Duel, který se hrál závěrečný den, klukům nevyšel. Ústecký celek šel rychle do vedení, i přes vyrovnaní Jihočechů, si tak tým ze severu Čech vzal vedení zpět a utkání dotáhl do vítězného konce. Jihočeský kraj si tedy odvezl z Prostějova krásnou šestou příčku!

Své zhodnocení nabídl brankář Matěj Habart: Olympiádu bych zhodnotil velmi pozitivně, ať už herně nebo podle prožití společných chvilek se spoluhráči, či s kamarády, protihráči. Měli jsme možnost se s nimi potkávat na hřišti, i mimo něj a hlavně proto jsem si to také užil. Sešli jsme se tam jako jedna velká parta, která bojovala až do úplného konce. Podporovali jsme se navzájem a chodili na společné akce po celý turnaj. To byl hlavní důvod, který nás podle mého takhle stmelil. Co se týče zápasů, tak jsme udělali neuvěřitelný úspěch a skoro jsme přehráli i jednoho z největších favoritů. Uvědomuji si, že jsme vybojovali historicky nejlepší umístění ve florbale za Jihočeský kraj a je mi neskutečnou ctí, že jsem u toho mohl být. Takže jsem rozhodně spokojený. Ještě jednou bych chtěl všem účastníkům poděkovat za to, že jsem s nimi mohl to vše prožít a užít si to! Díky.

Děvčata Jihočeského kraje zakončila turnaj vítězně, na jih Čech putovalo sedmé místo

Ani mezi dívkami Jihočeského kraje nechyběly zástupkyně našeho klubu. V sestava jihočeského výběru jsme nalezly brankářku Adélu Kovářovou a obránkyni Denisu Prokopovou. Narozdíl od svých chlapeckých kolegů, tak děvčata nezačala turnaj vítězně, naopak dvěma porážkami s Královehradeckým a Středočeským krajem. Den však bez zisku bodů nekončily, plný bodový zisk totiž braly v souboji s Moravskoslezským.

Druhý, klíčový den v boji o postup odstartoval soubojem se Zlínským krajem. Velkou bitvu nakonec Jihočesky zvládly a připsaly si důležité body, na které navázaly hned v následujícím duelu s krajem Karlovarským, který přehrály 4:1. Závěrečný zápas skupiny sice jihočeskému výběru nevyšel, to nic neměnilo na tom, že si Jihočeský kraj splnil cíl, zamířil totiž do čtvrtfinále.

Třetí den turnaje však Jihočeškám moc nevyšel. Ve čtvrtfinále s Jihomoravským krajem i v následném duelu o umístění se Středočeským krajem inkasoval jihočeským tým vysoké porážky, což je poslalo do boje o sedmou pozici.

Ani duel o sedmou příčku nezačaly Jihočešky dobře a po prvním poločase prohrávaly o dvě branky. Ve druhém poločase se však dokázaly oklepat a podařilo se jim srovnat. O vítězi duelu tak musely rozhodnout nájezdy, po kterých zavládla radost na straně Jihočeského kraje. Výraznou zásluhu na tom měla také brankářka Adéla Kovářová, která stále v brance týmu při nájezdech. Jihočeský výběr si tak z Olomouckého kraje odvezl krásnou sedmou příčku!

Turnaj nám také zhodnotila brankářka dívčího výběru Jihočeského kraje Adéla Kovářová: V polovině června jsem dostala nominaci na Olympiádu dětí a mládeže, byla jsem neskutečně šťastná, protože reprezentovat Jižní Čechy je přeci jen něco víc. Už na zahájení olympiády byla úžasná atmosféra, která panovala po celou dobu olympiády. Další den po zahájení jsme začali bojovat ve skupině o vysněné play-off a to se nám povedlo. Nejlepší na tom bylo, že jsme poměřili síly proti nejlepším hráčkám z České republiky a určitě jsme se neztratili. Celkově sedmé místo beru jako velký úspěch.

Děkujeme všem hráčkám a hráčům za vzornou reprezentaci našeho klubu! Jsme hrdí na to, jak jste reprezentovali náš klub a samotný kraj!