Došwiháci si odvezli z Czech Open bronzové medaile!

K velké prověrce před novým ročníkem Národní ligy vyrazili Došwiháci do Prahy, kde je od čtvrtka čekal jeden z největších turnajů na světě, Czech Open. Milevští se účastnili kategorie OPEN, které se včetně milevského celku účastnilo 90 celků. 

Turnaj zahájili Došwiháci ve čtvrtek dvěma bitvami. Na úvod vyzvali silný finský celek, který se v roce 2018 dokonce radoval z celkového prvenství. Do zápasu Milevští dobře vstoupili a vedli. Soupeř však ve druhé polovině reagoval a dokonce sedm sekund před koncem smolně překlopil výhru na svoji stranu. Ve druhém klání Milevští vyzvali pražský tým Black Angels Dasta, v jehož dresu bylo i několik hráčů áčkového týmu Black Angels hrající nejvyšší soutěž. Utkání se Došwihákům vyvedlo parádně, po pohledných kombinacích navyšovali své vedení až do výsledku 10:0, po kterém se tak radovali z první výhry. 

Páteční den započal pro milevské zavírajícím zápasem základní skupiny s německým Konstanzem. Dobře naladění Došwiháci navázali na výhru z předešlého dne, soupeři nedali moc šancí k úspěchu a připsali si další čisté konto a vítězství 7:0. Díky tomu tak nakonec svěřenci Marka Jiříka obsadili druhé místo a zamířili rovnou do 2. Kola play-off, které se hrálo ještě ten samý den večer. V něm stál v cestě tým složený především z hráčů brněnských Židenic a Zlína. Utkání hrané v hale Braník ve vysokém vedru měli Milevští pevně pod kontrolou. Drželi výhradně balonek na svých florbalkách a snažili se udávat tempo hry. Soupeř hrozil především z rychlých protiútoků. Milevskému celku se však definitivně podařilo rozhodnout až ve druhé části hry, kdy odskočili na vyšší rozdíl a po výhře 4:0 si zajistili pokračování v turnaji v sobotu. 

V dalším kole play-off se do cesty postavili milevskému celku Panthers Praha. Utkání se hrálo od začátku ve vysokém tempu, šance střídala šanci a oba brankáři se předháněli v lepších zákrocích. Došwiháci měli ale více šancí, v zápase je však trápila produktivita. Ujala se až střela čtyři minuty před koncem zápasu, která nakonec byla vítězná. Soupeř totiž již nedokázal reagovat a byl z toho postup do osmifinále, kde Milevští narazili na dobře známého soupeře, Vyzvali totiž Říčany, se kterými svedli dramatickou bitvu v Poháru Českého florbalu v předešlé sezoně. Úspěšnější nakonec byli Došwiháci, kteří si tak mohli zahrát následně proti superligovému Liberci, soupeř byl tak namotivován porážku vrátit. Začátek se milevskému týmu povedl, dvěma přesnými ranami se dostal do vedení. Ve druhé polovině se však soupeř rychle vrátil do hry a podařilo se mu srovnat. Došwiháci však dokázali situaci ustát, těžké chvíle přestáli a opět dvěma brankami odskočili. Říčany sice ještě snížily náskok Došwihu, avšak pojistka přišla trefou do prázdné branky. Došwiháci opět porazili Říčany a zamířili mezi elitní osmičku celého turnaje! Ke čtvrtfinále se Milevští přesunuli do slavné haly Stodola, kde prožil velké úspěchy hegemon Tatran Střešovice. Čtvrtfinálový soupeř byl poté ze Švédska, do cesty se postavil Hallandsgatan, který si v osmifinále poradil s finským soupeřem, na kterého narazili Došwiháci na startu turnaje. Dal se tedy očekávat velmi těžký souboj a opravdu to byl zápas se vším všudy! Od úvodních minut se hrálo ve vysokém tempu a tvrdé souboje nebylo nouze. Do vedení šli Došwiháci, avšak švédský tým reagoval a skóre otočil. Řada milevských šancí končila na brankáři soupeře, který chytal opravdu skvěle a trápil milevské. Nakonec se však podařilo prolomit ve druhé části, kdy Milevští třemi brankami se dostali do vedení 4:2. Soupeř poté výrazně zatlačil, dokonce se mu podařilo snížit. Díky velké obětavosti a dobré defenzivní práci milevského celku už se však skóre neměnilo a mohla tak vypuknout velká radost z postupu do semifinále celého turnaje! Tam vyzvali Došwiháci tým Nimble Old Man, celek složený z hráčů aktivních či bývalých v nejvyšší soutěži, a také z řady extraligových mistrů či medailistů na světových šampionátech. Zkušenost byla jednoznačně na straně soupeře, což se jasně ukazovalo od úvodu. Soupeř šel rychle do vedení a důslednou obranou dlouho držel své těsné vedení. Došwiháci se ale srovnání nakonec dočkali, soupeř však rychle reagoval další brankou a překlopil vedení opět na svoji stranu. I přes milevský závěrečný tlak se již srovnat nepovedlo, a tak cesta na turnaji pro Došwiháky skončila v semifinále. Po zápase si tak Milevští přebrali od organizátorů turnaje bronzové medaile, kterými tak byl oceněn jejich velký úspěch. Došwiháci si z jednoho z největších světových turnajů odvezli bronz a milevský florbal tak zapsal další velký historický úspěch! 

Sestava: Zeman, Kahoun, Habart – Jan Loskot, Plocha, Staněk, Čáp – Černý, Jakub Loskot, Doubek, M. Dolejš, Hrůza, P. Dolejš, Tomaško, Trojáček, D. Dolejš, Odložilík. 

Hodnocení turnaje:

Adam Černý: Byl to skvělý turnaj. Zápas od zápasu jsme se zlepšovali a sobota byla tím správným vyvrcholením. Ukázali jsme svojí sílu, byla to skvělá příprava do sezony. Především poté v sobotu již docházely síly, my jsme však ukázali vždy svojí morální sílu, která poté rozhodla. Jsem moc pyšný, kam jsme to až dotáhli. Zápasy byly opravdu kvalitní, narazili jsme na těžké soupeře z několika států, měli jsme tedy možnost se i poměřit s různými herními styly. Odvézt si medaili z Czech Open je opravdu fantastické, protože tento turnaj považuji za opravdu velkou špičku a řadím tento úspěch hodně vysoko, jelikož jsme za sebou nechali opravdu velkou řádku kvalitních celků. Děkuji každému, kdo se na tom podílel. Je super, když něco vyjde takto na startu sezony. Turnaj byl zároveň super teambuildingem. Strávili jsme spolu tři dny a určitě se vracíme se spoustou zážitků. Jedeme však dále, víme, že všechno máme ještě před sebou v této sezoně. Je potřeba pokračovat v dobrém tréninku. 

Martin Dolejš: Byl to velmi povedený turnaj, pro nás to byl vrchol letní přípravy a myslím, že jsme se ukázali v dobrém světle. To, že jsme dosáhli až na medaile je odrazem letní přípravy, která byla velmi kvalitní a věřím, že na podobné výkony dokážeme navázat i v sezóně.

Matěj Doubek: Letošní Czech Open byl skvělá jízda. Kde jinde můžete narazit na soupeře ze Skandinávie. Myslím si, že lepší přípravu na sezónu jsme si ani nemohli přát. Kromě jednoho zápasu bylo všechno v dobrém tempu a soupeři měli velkou kvalitu. Vyzkoušeli jsme si naší fyzickou kondici a různé herní situace. Třetí místo je asi můj největší florbalový úspěch, i když je tam trošku hořkost z toho, že finále bylo opravdu blízko. Jsme za tento úspěch rádi a bereme to jako dobrý start do nadcházející sezony.

Náročný program mužského áčka pokračuje hned o nadcházejícím víkendu, kde v sobotu a v neděli vyrazí do nedalekého Chýnova k zápasům 1. kola Poháru Českého florbalu!